Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

9 priložnosti, ko seks škoduje zdravju (in bi mu morali reči ne)

Včasih res ni prava priložnost za igrice med rjuhami.

5.2.2019 ob 4:52

seksi_par_zalostna_objem_postelja_micna.jpg

En od pogojev za dober seks je tudi izbira pravega trenutka. Kajti so priložnosti, ko skok med rjuhe res ni dobra ideja. Kdaj bi se mu v prid fizičnega ali psihičnega zdravja morali odpovedati, svetuje Insider.

Kadar prebolevate okužbo sečil

Najbrž vam tedaj, ko vas pesti okužba sečil, seks sploh ne pride na misel. A tudi, ko se zadeva že nekoliko izboljša in vas znova mami misel na vroče strasti, je bolje še malo počakati.

In sicer vsaj toliko časa, da pojeste vse antibiotike, ki vam jih je predpisal zdravnik in vsaj dva tedna ne občutite več simptomov bakterijske okužbe. V nasprotnem primeru tvegate ponovno poslabšanje zdravja.


Po bikini depilaciji

Po depilaciji intimnih predelov je koža na njih občutljiva. Zato je po njej s seksom priporočljivo počakati vsaj 24 ur in koži tako zagotoviti priložnost, da se pomiri ter zaceli.


Seks med nosečnostjo je načeloma sprejemljiv, a obstajajo izjeme

V resnici seks med nosečnostjo ne prinaša nikakršnega tveganja za otroka, obstajajo pa stanja, ko ta ni priporočljiv: preveč odprt maternični vrat, neobičajna lega maternice, tveganje za spontani splav, zgodovina prezgodnjih porodov. Vsekakor se je ob kakršnih koli zapletih treba o spolnosti v času pričakovanja posvetovati z ginekologom.


Seks zato, da bi se izognili sporu

"Seks zaradi ljubega hišnega miru ali zgolj zato, da bi ugodili partnerju, je slaba ideja," je povedala Domnia Franco, seksologinja in spolna terapevtka. "V kolikor partner pritiska na vas, vas izsiljuje ali z vami čustveno manipulira, v spolnem odnosu ne boste uživali, saj se mu boste predali iz povsem napačnih razlogov."


Ste tik po porodu

Čeprav ni natančnega priporočila, kako dolgo bi morali po porodu s seksom počakati, ginekologi svetujejo vsaj šest tedenski oddih oziroma čakanje do prvega poporodnega zdravniškega pregleda.


Imate glivično okužbo

Seks tedaj, ko imate glivično okužbo spolovila lahko poslabša simptome in povzroči bolečine, hkrati se lahko okužba prenese tudi na partnerja.


Ste pod vplivom drog ali alkohola

Če sta se s partnerjem zabavala, previdno. "Seks pod vplivom alkohola in drog ni dobra ideja, saj nista povsem zavedna svojih dejanj in ne njihovih posledic, kar pomeni, da se lahko spustita v stvari, ki bi jih kasneje obžalovala, poleg tega spolni odnos ne prinaša pričakovanih občutkov, kajti okrnjeni so tudi odzivi telesa na spolne dražljaje," opozarja Francova in dodaja, da je zadeva zlasti sporna, v kolikor gre za naključni seks.


Če ste napovedani pri ginekologu

Če vas naslednjih 48 ur čaka pregled pri ginekologu, je bolje počakati oziroma uporabiti kondom. Kajti nezaščiten seks lahko vpliva na rezultate PAP-testa.

"Sperma lahko vpliva na vzete vzorce brisa materničnega vratu in rezultati niso verodostojni," meni Jessica Shepherd ginekologinja ter gostujoča profesorica na medicinskem kolidžu Chichago.

V tem primeru torej zadevo raje prestavita, uporabita kondom ali ginekologa obvestite o spolni dejavnosti pred pregledom.


Če nimate primerne zaščite

Morda se vam zadeva ne zdi sporna, a seks brez primerne zaščite nikoli ni dobra ideja. Že en sam nezaščiten spolni odnos lahko vodi v okužbo s katero od spolno prenosljivih bolezni ali nezaželeno nosečnost.


Seks pod prisilo

Seks pod takšno ali drugačno prisilo ni sprejemljiv. Prvi pogoj za kvaliteten intimen akt je vzajemna želja obeh partnerjev.

"Ne glede na to, iz kakšnih razlogov ga zavračate, nihče vas nima pravice pregovarjati ali siliti v spolni odnos. Nikoli se vanj ne spuščajte zgolj zato, ker menite, da bi se morali. Seks naj bo vedno posledica vaše želje in potrebe, sporazumen in, v kolikor gre za novega partnerja, vselej uporabite zaščito," pomen sporazumnega in varnega spolnega odnosa izpostavlja Francova.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Če zvečer počneta to, ogrožata vajino razmerje ali pa 30 idej, kaj vse početi z golim moškim

Priporoačmo tudi: 10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte