Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus

Znanstveniki so prišli do zaključka, da lahko nekatera živila koronavirusu vzamejo moč.

8.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus

Ves svet z nestrpnostjo čaka začetek cepljenja proti novemu koronavirusu, dokler pa to še ni dostopno vsem, je dobro razmisliti o tem, da bi v svojo prehrano večkrat umestili temno čokolado in zeleni čaj.

Profesor biologije De-Yu Xie je z ekipo strokovnjakov v laboratoriju Xie, ki deluje pod okriljem državne univerze Severna Karolina ugotovil, da določene kemične snovi v nekaterih živilih preprečujejo razmnoževanje novega koronavirusa v celicah in s tem znižajo verjetnost, da bi okužba z njim prerasla v bolezen covid-19.

Glede na rezultate raziskave, ki so jih objavili v časopisu Frontiers, črna čokolada, zeleni čaj in grozdje sorte muscadine (razširjeno na jugovzhodu Združenih držav Amerike) vsebujejo kemične spojine, ki učinkovito blokirajo delovanje encimov proteaz v virusu SARS-CoV-2. Če je razmnoževanje proteaz onemogočeno, se širjenje virusa učinkovito ustavi.

"En od ciljev našega dela je bilo iskanje snovi v živilih, ki zavirajo vezavo virusa na človeške celice ali množenje tega v njih," je povedal Xie.

 

Kako je potekalo delo

Raziskovalci so se osredotočili na glavno proteazo novega koronavirusa, imenovano M pro in opazovali, kako se odzove ob stiku z različnimi kemičnimi komponentami, prisotnih v živilih, zlasti tistih, ki so znane po antioksidativnem, torej protivnetnem učinku. Obnašanje M pro so spremljali s pomočjo računalniških simulaciji in laboratorijskih raziskav.

Računalniške simulacije so pokazale, da se specifične spojine v kakavu, temni čokoladi, zelenem čaju in dveh vrstah grozdja muscadine lahko vežejo na opazovano proteazo.

"M pro ima delček, ki je kot nekakšen žep. In ko je ta žep napolnjen s kemičnimi snovmi, proteaza izgubi pomembno funkcijo," je dodal vodilni strokovnjak.

Laboratorijske poizvedbe so postregle s podobnimi rezultati.

Dobrodošla zaščita

"Zeleni čaj vsebuje konkretno kar pet komponent, ki se vežejo na M pro. Grozdje zaščitne snovi vsebuje zlasti v olupku. Znano je, da olupki sadeže varujejo pred zunanjimi vplivi, zato ni presenetljivo, da se največ varovalnih snovi nahaja v ovoju jagod," je še pojasnil Xie.

Seveda dokazov, da bi omenjena živila nudila popolno zaščito pred tem, da bi se okužba z novim koronavirusom spremenila v covid-19 še ni, je pa vsekakor dobra novica, da lahko vsaj nekoliko znižajo tveganje za obolevnost.

Povzeto po portalu Eat this. Not that.

Preberite še: Sodelovala sem pri testiranju cepiva za covid-19 (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: Hrana z največ vitamina D


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte