Zdravju najbolj prijazna banana

Če želite spodbuditi prebavo in se zaščititi pred rakom, vzemite tisto, ki že postaja rjava.

8.3.2016 ob 12:30

shutterstock_295971626.jpg

Ste se kdaj vprašali, katera banana je zdravju najbolj prijazna? Tista, ki je še malce zelena ali tista, katere olupek že postaja rjav? Poglejte, kako na to vprašanje na podlagi svoje raziskave odgovarjajo japonski strokovnjaki. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Povsem zrela banana tvori snov, imenovano TNF. Oznaka je kratica za Tumor Necrosis Factor, ta se uspešno bori proti malignim celicam.


Bolj kot je bananin olupek rjav, oziroma več kot je na njem rjavih pikic, večjo vlogo v zaščiti pred rakom ima. Prav tako je v povsem zrelih bananah več vitaminov B kompleksa, vitamina C, kalija in antioksidantov. Prav tako je banana v tej fazi zrelosti najboljša za prebavo.

Res pa je, da imajo tudi banane z malce zelenim olupkom pozitivne učinke na zdravje. Vsebujejo namreč več probiotičnih bakterij in tako ohranjajo zdravje debelega črevesja. Poleg tega je v njih manj sladkorja in več škroba, ki dlje ohranja občutek sitosti. 

Vsaka je za nekaj dobra, bi torej lahko rekli.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)