Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj parmezan ni primeren za vegetarijance

Podobno velja tudi za nekatere druge sire.

8.6.2017 ob 8:35

sir.jpg

Običajno vegetarijance od veganov loči eno živilo: sir. Res je, tudi jajca in drugi mlečni izdelki, vendar je sir nekaj, čemur bi se prostovoljno odrekli le redki. Z njim so testenine popolne, obloženi kruhki okusnejši, tudi številne druge jedi ponese na povsem nov nivo.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

A vegetarijanci (tisti, ki obožujejo in pridno jedo sir) najbrž ne bodo navdušeni nad dejstvom, da vsi niso primerni zanje. Povedano drugače: vsi siri niso vegetarijanski.

Nekateri od njih, denimo parmezan, vsebujejo encime, ki so sicer prisotni v želodčni sluznici živali. Sirilo zanje, oziroma snov za koagulacijo mleka, namreč pridobivajo iz siriščnika, ki je del želodca drobnice ali goveda.

Vendar parmezan ni edini sir, ki je za vse, ki ne jedo živil živalskega izvora, sporen. Omenjeni encimi so prisotni tudi v drugih vrstah . Denimo v gorgonzoli, grana padani, camembertu, ementalerju, pecorino romani, mehkemu vacherinu, grojerju in v odličnemu španskemu zorenjemu ovčjem siru manchego.

Res je, da so se nekateri proizvajalci teh prilagodili tudi tistim, ki se siru vendarle ne morejo upreti, tako je na trgovskih policah mogoče najti vegetarijancem prijazne omenjene vrste sira, v katerih ni živalskih encimov.

Če ste torej v dvomnih, berite deklaracije.

Vegetarijanci, izbira je seveda še vedno vaša. Lahko se pretvarjate, da tega niste prebrali in vseeno uživate v  najljubšem siru, ali se od njega poslovite. Kakor koli, vso srečo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Največje stiske druge žene

Stara sem 42 let: nikoli si ne dovolim teh desetih napak!

Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški

ne spreglejte