Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj koronavirus najbolj ogroža kadilce

Pri okužbi z novim koronavirusom so med ogroženimi skupinami tudi kadilci.

12.4.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj koronavirus najbolj ogroža kadilce

Avstralski zdravnik Norman Swan je za tamkajšnjo izdajo časopisa Daily Mail opozoril, da bi kadilci s tem, ko bi se odpovedali razvadi, znatno znižali tveganje za okužbo z novim koronavirusom in pojasnil, da so posamezniki s pljučnimi boleznimi posebej dovzetni zanjo, prav tako je tveganje za obolenje višje pri kadilcih.

"Pri kadilcih je sluznica pljuč ranljivejša in proizvaja več receptorjev, na katere se veže virus SARS-CoV-2," je opozoril Swan in dodal, da je zato okužba pri njih verjetnejša, hkrati se bolezen odraža s težjimi simptomi.

Moški v večji nevarnosti

Velika raziskava, ki je nastala pod okriljem znanstvenikov iz Kitajske in Združenih držav Amerike je pokazala tudi, da je za moške bolezen COVID-19 usodnejša kot za ženske. 61,5 odstotkov težjih primerov na Kitajskem je bilo med moškimi, za 4,45 okuženih je bila usodna. Med ženskami je bila smrtnost 1,25 odstotna.

Najbolj kritična je za starejše moške. Deset odstotkov starejših od 60 let je namreč podleglo bolezni.

Biologija ali življenski slog?

Zakaj so moški bolj na udaru, sicer še ni natančno znano, so pa podoben vzorec strokovnjaki opazili tudi pri okužbi z virusoma MERS in SARS, ki sta iz iste družine, kot novi koronavirus. Nekateri domnevajo, da so ženske z biološkega vidika v prednosti, a nedvomno pri tem veliko vlogo igra tudi življenjski slog.

 

Zadnji podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da na Kitajskem kadi kar 52,1 odstotkov moških in le 2,7 odstotkov žensk.

En vodilnih britanskih strokovnjakov za respiratorne bolezni, Gisli Jenkins z univerze Nottingham je ob tem izpostavil, da je med kadilci tudi velik odstotek posameznikov z obstruktivno pljučno boleznijo, pri njih je na splošno povišano tvegaje za okužbe dihal, med katero sodi tudi okužba z novim koronavirusom.

"V bistvu me to, da so kadilci znatneje ogroženi, ne preseneča. Zagotovo obstaja povezava med kajenjem ter višjim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, težjim potekom bolezni ter tudi višjim tveganjem za smrt. Čeprav vsi mehanizmi, ki se skrivajo za tem, še niso raziskani pa prav ta dejstva ponujajo še en dober razlog, da se kadilci odpovedo razvadi," je britanski strokovnjak povedal za The Telegraph.

Preberite še: Dihajte dobro, ne globoko (odlični nasveti tudi za astmatike)

Morda vas zanima tudi: Slovenka v Španiji: Upam, da v Sloveniji ne pride tako daleč


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte