Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj bi morali pred uživanjem kikiriki skuhati

Kuhan kikiriki lahko pozdravi alergijo na te oreščke.

8.2.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi morali pred uživanjem kikiriki skuhati

Uživanje kuhanega kikirikija bi lahko predstavljajo manjše tveganje za alergijski odziv pri osebah, katerih imunski sistem je na te oreščke preobčutljiv, trdijo strokovnjaki z Imperial kolidža v Londonu.

Med kuhanjem kikirikija od 20 do 30 minut se namreč uniči velik del v njem prisotne beljakovine, ki je v večini primerov odgovorna za pospešeno sproščanje histamina v telesu ter je v skrajnih primerih lahko celo usodna. Zgolj praženje je ne uniči.

Sprva malo, potem več

Strokovnjaki, ki so to dognali, so kuhane kikirikije pod nadzorom dajali alergičnim posameznikom. Sprva v zelo majhnih količinah, te so postopoma višali: začeli so z nekaj drobtinicami in zaključili s šestimi do osmimi oreščki ter opazili, da so bile alergije po letu dni terapije manj izrazite ter da so v nekaterih primerih povsem izginile.

Gre za tehniko oralne imunoterapije, ki se uporablja za desinziblilacijo imunskega sistema na prisotnost beljakovin v oreščkih, ki spodbudijo buren odziv telesa na alergen.

Obstaja niz manjših raziskav, ki se osredotočajo na uporabo oralne imunoterapije pri zdravljenju alergije na kikiriki. Te vključujejo postopno dodajanje kikirikijeve moke v prehrano (pogosto v obliki želatinskih kapsul), ki jo prizadeti uživa vsak dan, postopoma se povečuje količina. Na takšen način se določa, koliko oreškov lahko alergik zaužije varno.

 

Znanstveniki z omenjene ustanove pa navajajo, da je kuhan kikiriki mnogo boljši in varnejši način z manj nezaželenih stranskih učinkov, saj se v njem zmanjša delež škodljive beljakovine.

Samo pod primernim nadzorom

Čeprav je metoda še v povojih, so strokovnjaki optimistični in domnevajo, da bi z njo lahko ublažili zelo pogoste alergijske reakcije na te oreščke, vendar profesor Adam Foy, specialist za zdravljenje otroških alergij v bolnišnici Evelin London ob tem opozarja, da bi se vsakem primeru morala izvajati pod strogim zdravniškim nadzorom.

Povzeto po portalu Mail Online

Preberite še: Maska iz beljaka: Zakaj je dobra in kdaj je lahko nevarna

Morda vas zanima tudi: Kivi: Kdo ga sme in kdo ne sme jesti


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte