Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zadrega: Zakaj med vadbo spuščam vetrove?

Krivo je tudi globoko dihanje.

13.4.2017 ob 5:10

zadrega.jpg

Zagotovo se je že vsak, ki se ukvarja z vadbo, soočil s sledečo zadrego: na napore se je telo odzvalo tudi, povedano preprosto, s prdci. Nič narobe, kadar vadite sami, a kadar tečete v družbi, je zadeva lahko dokaj neprijetna. In zakaj se to sploh dogaja?

Več uporabnih dejstev najdete na Facebooku

"Vzrokov za vetrove med vadbo je več," pravi Niket Sonpal, profesor na Touro medicinski šoli v New Yorku in kot prvega navaja globoko dihanje. "Zrak, ki ga telo med vadbo prejema več, se ujame v prebavila in se lahko sprosti zgolj skozi zadnjično odprtino," pojasnjuje Sonpal.

Drugi razlog se skriva v vplivu vadbe na prebavo, ta med aktivnostmi dela hitreje. "Vaje, zlasti aerobne, pospešijo potovanje hrane skozi prebavila, s tem v večji meri nastajajo plini, ki se sproščajo skozi anus," meni profesor in dodaja, da vaje za moč niso garancija za izogib neprijetnim zvokom in posledicam teh. "Kadar vadite z utežmi ali na drugih napravah, se krčijo in raztezajo tudi prebavila in tako med vajami za moč dobesedno iztiskate zrak iz telesa."

PREBERITE še // Kako se motivirati k redni vadbi

Kako vse skupaj preprečiti ali vsaj omiliti?

Izpuščanju vetrov med telesnimi napori se ni mogoče povsem izogniti, lahko pa je vse skupaj nekoliko omiliti. "Pred vadbo ne jejte hrane, ki napenja in s tem v prebavilih ustvarja pline. Torej pozabite na pšenico, koruzo, krompir, jabolka, hruške, brokoli, zelje, cvetačo in stročnice. Tudi mineralna voda ni priporočljiva. Med vadbo bodite pozorni na dihanje: zrak vedno vdihnite skozi nos in ga izdihnite skozi usta. Tako ga bo manj zašlo v prebavila in bo tam povzročal manj težav," svetuje profesor.

Konec koncev pa si zapomnite, da so vetrovi, četudi še tako neprijetni, del življenja. "Če jih boste skušali zadržati, boste deležni napihnjenosti, napetosti in želodčnih krčev," opozarja Sonpal. Držite se torej načela Shreka: bolje ven, kot noter in vedite, da tudi tistemu, ki vam dela družbo, nagajajo. Torej kar brez zadrege.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Starost, pri kateri ženske najlažje doživijo orgazem

To vsak moški na skrivaj občuduje pri svoji izbranki

Kaj povprečen seks spremeni v odličnega

ne spreglejte