Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Za vse zaspanke: to budi bolje od kave

Če so stopnice odličen pripomoček za bujenje, to še ne pomeni, da se morate kavi povsem odreči.

7.5.2017 ob 5:20

shutterstock_609692570.jpg

Imate tudi vi vsako jutro težave, preden se dvignete na noge? Menite, da je tisto pravo jutranje zdravilo kava in nič drugega? Morda se vam to zdaj zdi misija nemogoče, a kratka jutranja vadba vam bo dala več energije kot kava.

Stopnice delajo čudeže

Znanstveniki univerze v Georgii (ZDA) so tiste, ki so sodelovali v njihovi raziskavi, razdelili v dve skupini. Prva je zjutraj jemala kapsule s kofeinom ali s placebo efektom, druga skupina pa je vsako jutro približno deset minut hodila po stopnicah. Vsi sodelujoči večino delovnega dne preživijo pred računalnikom in si ne vzamejo časa za konkretno vadbo.

»Pri skupini, ki je jemala kofein ali placebo kapsule, nismo zaznali nobenega premika na energijski ravni, tega pa ne moremo reči za skupino, ki se je vzpenjala po stopnicah. Ti so se takoj po vadbi počutili energične in polne elana,« je povedal eden od avtorjev raziskave Patrick J. O'Connor. S poskusom je hotel dokazati tudi, da bi lahko v službi vadil skoraj vsak, tudi če za to nima opreme ali časa. »Uslužbenci hodijo iz pisarn na ulico, a vremenske razmere jim jo lahko zagodejo. Zagotovo pa jih nevihta ne bo ujela na stopnišču,« je dodal.

Po vadbi večja želja po učenju in boljše pomnjenje

Drugo raziskavo pa so naredili s pomočjo študentov, ki so se pritoževali nad kroničnim pomanjkanjem spanca čez teden. Znanstveniki so preučevali njihovo pomnjenje po vadbi in po popitem kofeinskem napitku. Niti v enem primeru kofeinske doze ni prišlo do boljšega pomnjenja, vadba pa jim je po drugi strani dvignila raven motivacije in volje do dela ter učenja.

shutterstock_221539990.jpg

Za zdravo srce

Poleg tega vzpenjanje po stopnicah pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem in tako pomaga k daljšemu življenju, so še dokazali strokovnjaki. Preučevali so, kako intervali hitre hoje po stopnicah in kratkih vmesnih počitkov vplivajo na zdravje srca. Sodelujoče so se deset minut vzpenjale po stopnicah, in sicer v intervalih nekje do minute, vmes pa so si privoščile kratke odmore. Trening so šest tednov izvajale trikrat na teden. Po končanem treningu so sklenili, da samo 30 minut hoje po stopnicah na teden občutno izboljšuje stanje celotnega srčno-žilnega sistema.

Adijo, kalorije

Ne le to, s to vadbo boste izgubljale tudi kalorije – za hojo po stopnicah je treba kar do sedemkrat več energije kot za vožnjo z dvigalom. Če boste po stopnicah tekli, pa bo učinek podoben kot pri igranju odbojke ali košarke.

Še več pozitivnih strani stopnic

Za vadbo na stopnicah ne potrebujete rekvizitov, obenem pa ne zapravljate časa in denarja v telovadnici. Razen, če si to res želite. Potrebujete le voljo in morda dober načrt, ki se ga boste držali tudi, ko vam stopnice v kislem jutru ne bodo prav nič dišale.

Kavi se pa vseeno ni treba odreči

No, če so stopnice odličen pripomoček za bujenje, pa to še ne pomeni, da se morate kavi povsem odreči. Privoščite si jo za svoj užitek, za minuto, ko pobegnete hitremu vsakdanu, ali pa za hitri klepet s prijateljico.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte