Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Za lepo postavo najbolj prijazna hrana

Vsebuje tudi ogromno vitaminov in mineralov.

19.4.2018 ob 3:35

hrana_postava_vitkost_ThinkstockPhotos-654067392.jpg

Res je, hrane, ki bi bila povsem brez kalorij, ni. A kljub temu obstajajo živila, ki ne puščajo neljubih posledic na bokih in zadnjici. Kot je za Insider povedala nutricionistka Lisa Young, jih je mogoče razdeliti v dve skupini: sadje brez škroba ter zelenjava. In kako prehranska strokovnjakinja utemeljuje dejstvo, da ne spodbujajo kopičenja kilogramov?

"Večinoma so sestavljena iz vode, imajo le malo kalorij in vsebujejo veliko vlaknin, ki dolgo zagotavljajo sitost. Res je, da so skopa z beljakovinami, a na drugi strani bogata z vitamini, antioksidanti in drugimi, zdravju prijaznimi hranljivimi snovmi," pojasnjuje Youngova ter niza zmagoviti seznam.

Zelena

Približno 94 odstotkov zelene sestavlja voda, a to ne pomeni, da ni zdravju prijazna. Zelena namreč telesu dovaja kalij, folno kislino, vlakna in 30 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina K. V skodelici zelene se nahaja komaj 16 kalorij. Najboljša je sveža, po petih do sedmih dneh hrambe izgubi večino hranljivih snovi.

Ohrovt

Ohrovt je s kalorijami skop, v skodelici jih vsebuje le približno 33, a ob tem telesu doprinaša tri grame beljakovin ter dva grama in pol vlaknin. Hkrati gre za eno redkih zelenjav, ki ima v sebi omega tri maščobe ter še številne vitamine in minerale.

Borovnice

Slovijo po bogati vsebnosti antioksidantov. V resnici jih vsebujejo več, kot katerokoli drugo sadje. Ob tem so v njih znatno zastopane še vlaknine, v skodelici jih telesu zagotovijo 14 odstotkov dnevno priporočene količine. In samo 85 kalorij.

Kumare

Sestavljene so predvsem iz vode, srednje velika kumara tako vsebuje komaj 16 kalorij. Večina hranljivih snovi se skriva v njihovem olupku in semenih, zato jih je bolje jesti neolupljene. V olupku in semenih je prisoten tudi beta karoten, oblika vitamina A, ki pozitivno vpliva na zdravje oči.

Paradižnik

Paradižniki so najbolj znani po vsebnosti likopena, karotenoida, ki je odličen v zaščiti pred in pri premagovanju kroničnih bolezni. Ta antioksidant paradižnikom zagotavlja značilno rdečo barvo. Poleg likopena vsebujejo še vitamine A, B2 in folno kislino, krom, kalij in vlaknine. Ob vsem tem ima srednje velik plod le 25 kalorij.

Grenivka

Študije so pokazale, da je z umestitvijo grenivke v dnevno prehrano mogoče znatno pospešiti izgubljanje kilogramov, prav zato je za sadež pogosta sestavina diet. Njegov učinek izhaja zlasti iz dejstva, da vsebuje veliko vlaknin, ki varujejo pred lakoto in uravnavajo krvni sladkor. V polovici sadeža je le 50 kalorij. V grenivki prisoten vitamin C varuje pred mnogimi boleznimi, med drugim niža tveganje za srčna obolenja in nekatere oblike raka. Prav tako grenivka pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi, spodbuja prebavo in je zaradi folne kisline dobrodošla tudi v prehrani nosečnic.

Brokoli

Največ hranljive vrednosti ima brokoli, kadar je surov ali kuhan na pari. Ta zelenjava vsebuje sulforafan, proti rakavo snov in tako varuje pred malignimi obolenji. Poleg vitaminov A, C, E in K je v skodelici na pari kuhanega brokolija še približno 20 odstotkov dnevno priporočenih vlaknin in le 31 kalorij.

PREBRITE še // Deset najbolj zdravih živil na svetu

Melona

Melona telesu zagotavlja več beta karotena, snovi, iz katere nastane vitamin A, kot drugi podobni sadeži, denimo pomaranča, breskev ali mango. V skodelici melone je tudi veliko kalija ter dnevno priporočljiva količina vitamina C. In ker je sestavljena iz 90 odstotkov vode, samo 55 kalorij.

Cvetača

Čeprav je bele barve in na prvi pogled ne prav hranljiva, njen videz vara. Vsebuje namreč številne antioksidante in polifenole, oboji pomagajo v boju s kroničnimi boleznimi. Ob tem je bogat vir folne kisline, vlaken in vitaminov C in K, ter v skodelici vsebuje le 25 kalorij.

Robidnice

Robidnice prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje. Kot drugo jagodičevje, so tudi te bogate z vitaminom C in antioksidanti bioflavonoidi. Poleg tega spodbujajo prebavo, skrbijo za dobro koncentracijo, krepijo tkiva in zagotavljajo mladosten videz kože. V skodelici pa imajo le 62 kalorij.

Solata

Vse vrste solat, naj bo endivija ali ledenka, vsebujejo le od 10 do 20 kalorij na skodelico. Čeprav je solata skopa z beljakovinami, ima v sebi veliko vitaminov in drugih hranljivih snovi, med drugimi folno kislino, železo ter vitamine A in C.

Pomaranče

Večina dobro ve, da je v njih veliko vitamina C, a to je le ena od njihovih pozitivnih točk. Zaradi vitamina C, ki je ključen za sintezo kolagena, ohranjajo mladosten videz, v srednje veliki pomaranči pa je le 80 kalorij. In če zavržete belo opno pod olupkom, bi morali s tem prenehati, ta namreč vsebuje veliko vlaken, in tako znižuje slab holesterol v krvi ter uravnava krvni sladkor.

Jagode

V skodelici jagod je več vitamina C, kot v eni pomaranči. Poleg tega pa so v njih še polifenoli, vrsta antioksidantov. Jagode so prav tako dober vir kalija in vlaknin, vsebujejo le malo maščob ter so zdrave za vse telo in zlasti za srce. Skodelica teh ima 50 kalorij.

Medena melona

Ta vsebuje malo več kalorij od običajne(62), predvsem zaradi višjega deleža sladkorja. Ob tem pa je v skodelici še dnevno priporočena količina vitamina C in bakra, ki je ključen za lepo kožo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte