Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Veste, kaj jeste? To so najpogostejše goljufije proizvajalcev hrane

Nekateri proizvajalci se v želji po večjem zaslužku radi poslužijo nezakonitih metod.

30.1.2017 ob 7:05

meso_shutterstock_143972128.jpg

Veste, kaj jeste in pijete? Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na svoji spletni strani objavila skrb vzbujajoče sporočilo za javnost, ki govori o najpogostejših goljufijah, povezanih s hrano.

"Potrošniki so lahko žrtve zastrupitev s hrano, potvarjanja živil, zavajanj v zvezi s sestavo živil, zavajajočim opisom, označevanjem, navodili, zavajajočimi grafičnimi podobami, embalažnim materialom," so zapisali na spletni strani in dodali, da lahko vse omenjeno škodi tudi potrošnikovemu zdravju.

hrana_shutterstock_263247806.jpg

Živila, na katera velja biti pozoren

V povezavi z nepoštenimi praksami najbolj pogosto navajajo naslednja živila:

  • ekstra deviško oljčno olje: redčijo ga s cenejšimi in manj kakovostnimi olji,
  • ribe in ribji izdelki: nelegalno trgovanje, zamenjava rib z ribjimi izdelki, navedba napačnega porekla,
  • organska hrana: neskladno označevanje,
  • med: dodajajo mu sladkor, mešanice glukoze in fruktoze,
  • kava, čaj: dodajajo jima cikorijo, liste drugih rastlin in ne čajevca,
  • začimbe: origanu dodajajo oljčno listje,
  • vino: dodajajo sintetični glicerol,
  • sadni sokovi: dodajajo sokove cenejšega sadja, ki niso označeni,
  • hitra prehrana: dražjo vrsto mesa zamenjajo za cenejšo.

Obljubljanje izgube kilogramov je zavajajoče

Na upravi opozarjajo tudi na živila, za katera proizvajalci trdijo, da bodo z njegovim uživanjem izgubili telesno maso. "Gre za uporabo prepovedane zdravstvene trditve. Na živilih niso dovoljene  niti trditve, ki obljubljajo zdravljenje ali preprečevanje bolezni – takšne medicinske trditve so namreč dovoljene le na zdravilih." 

PREBERITE ŠE: V pekarnah in slaščičarnah še vedno veliko nevarnih transmaščob

 

shutterstock_348338003.jpg

Zakaj zavajajo?

Vse se začne pri denarju. Nekateri proizvajalci enostavno dražje sestavine (delno) zamenjajo s cenejšimi. Ob tem so spomnili na primer, ko je nek proizvajalec v tujini goveje meso mešal s konjskim mesom. Odmeven je bil tudi primer, ko so mleku dodajali melamin.

V Sloveniji namenjajo veliko aktivnosti predvsem v poostren nadzor sledljivosti, ustreznosti označevanja in ciljnemu vzorčenju živil. Poseben nadzor izvajajo tudi nad oglaševanjem živil. Potrošniki, ki sumijo na goljufijo in kršenje njihovih pravic, pa se lahko obrnejo na Inšpekcijo za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin ali na zdravstveni inšpektorat.

Avtor: P. Pa.
Foto: Shutterstock



oddajte komentar

preberite tudi

Tehnika, ki prepreči prezgodnji izliv

Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

ne spreglejte