Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaje, ki so obnorele svet

Zgolj nekaj minut na dan so za zdravje in vitkost dovolj.

9.1.2016 ob 1:30

shutterstock_207304351.jpg

Stare so že 400 let, a še danes se izvajajo v izvirni obliki. So tako učinkovite, da prave konkurence nimajo, izvirajo pa iz Tibeta. Ne samo, da poskrbijo za gibčno telo, dvignejo tudi raven energije, uravnavajo delovanje žlez z notranjim izločanjem, krepijo odpornost in niso niti malo zahtevne.  


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Prva vaja: Stojte vzravnano, roke položite ob telo ter jih dvignite v višino ramen. Telo tvori obliko črke T. Dlani so odprte in obrnjene proti tlom, stopala v širini ramen. Za cel krog se zasukajte na eni nogi v smeri urinega kazalca. Med obratom globoko vdihnite in izdihnite. Če začutite vrtoglavico (ki jo na začetku boste), se postavite v začetni položaj in počakajte, da mine. En obrat je ena ponovitev.

Druga vaja: Na trdno podlago se ulezite na hrbet. Noge so ravne, roke ob telesu, dlani obrnjene proti tlom. Vdihnite skozi nos in med vdihom dvignite noge tako, da bodo s telesom tvorile kot 90 stopinj. Ko so noge dvignjene, dvignite glavo čim višje od tal. Med počasnim izdihom spustite noge in glavo.

Tretja vaja: Pokleknite na tla, stopala so iztegnjena in se tal dotikajo le s prsti. Kolena so rahlo razmaknjena, hrbtenica je ravna. Roke položite na zadnjico in brado spustite proti prsim. Med vdihom glavo potisnite čim bolj nazaj, zadržite in med izdihom glavo položite v prvotni položaj. 

Četrta vaja: Tako kot pri prejšnji vaji pokleknite na tla. Roke so ob telesu, hrbet je raven, glava obrnjena proti prsim. Vdihnite in se med vdihom nagnite s telesom naprej, tako da se bo glava dotaknila tal. Zadržite nekaj sekund in se nato med izdihom vrnite v začetni položaj. 

Peta vaja: Ulezite se na trebuh, roke so pokrčene ob ramenih, in noge iztegnjene, stopala se tal dotikajo le s prsti. Glava je dvignjena in nagnjena nazaj. Naslonjeni na dlani in prste stopal med vdihom dvignite telo, glavo pa obrnite proti tlom. Med izdihom se vrnite v začetni položaj.

Še nekaj pravil: Najboljši čas za izvajanje vaj je jutro, takoj, ko vstanete in pred zajtrkom. Prvih sedem dni izvajajte po tri ponovitve vsake vaje. Naslednja dva tedna po štiri, nato po pet in tako boste počasi prišli na 21 ponovitev, kar je maksimum. Že pred tem pa boste začutili spremembe tako na telesu kot na počutju. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte