Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Uporaba pametnih telefonov pri mladih spominja na zasvojenost

Nova britanska raziskava je razkrila, da so mladi, ko so jim onemogočili dostop do pametnih telefonov, občutili paniko.

4.12.2019 ob 5:50 | Foto: Shutterstock | Avtor: T. S. P.

Uporaba pametnih telefonov pri mladih spominja na zasvojenost

Skoraj četrtina mladih je tako navezana na svoje pametne telefone, da jih lahko označimo za odvisnike, namiguje raziskava psihiatrov z londonskega kolidža King's College. Ko so jim onemogočili dostop do telefonov so se odzvali kot odvisniki, ki ostanejo brez droge. Bili so "panični" in "povsem iz sebe", so za BBC navedli strokovnjaki.

Mladi nimajo nadzora nad časom, ki ga preživijo na telefonu. Raziskovalci opozarjajo, da ima takšna zasvojenost lahko "resne posledice za duševno zdravje".

Raziskava, ki je bila objavljena v glasilu BMS Psychiatry, je analizirala 41 raziskav, v katere je bilo skupaj vključenih več kot 42 tisoč mladih. Vse so bile usmerjene v "problematično uporabo pametnih telefonov".

Uporaba pametnih telefonov pri mladih se zažira tudi v druge aktivnosti, ki jih imajo preko dneva.

23 odstotkov mladih se pri uporabi pametnih telefonov vede kot odvisniki. To je razvidno predvsem iz tesnobe, ki jo občutijo, ko ne morejo uporabljati svojega telefona, nimajo nadzora nad časom, ki ga preživijo na telefonu, sama uporaba naprave pa se jim zažira tudi v druge aktivnosti preko dneva. Takšno vedenje vodi v številne težave: stres, depresijo, nespečnost in slabši uspeh v šoli, še izpostavljajo raziskovalci za BBC.

"Pametni telefoni so dejstvo, zato je pomembno, da se začnemo zavedati težav, ki jih prinašajo. Ne vemo pa še ali so problematični zgolj pametni telefoni ali pa aplikacije, ki jih mladi uporabljajo," je pojasnila Nicola Kalk z inštituta za psihiatrijo, psihologijo in nevroznanost na King's College v Londonu. "Vpliv uporabe pametnih telefonov na počutje ni zgolj enosmeren. Tudi počutje uporabnika telefona lahko vpliva na sam čas ali način uporabe telefona," je še izpostavila soavtorica raziskave Amy Orben.

Zaskrbljujoči rezultati raziskave naj starše zbudijo, pravijo raziskovalci, in jih spodbudijo k nadzoru otrok pri uporabi pametnih telefonov.


oddajte komentar

preberite tudi

»Ko sem rodila prvega otroka, sem spoznala, da me zaročenec vara s sosedo« (resnična zgodba)

Štiri pričakovanja, ki se jih morate otresti v prid dobrega razmerja

Tako pretiravanje s pornografijo uničuje ljubezensko življenje (in vaše možgane!)

ne spreglejte