Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Tudi Maruša Mišmaš kdaj nima energije za tek

V odgovorih atletinje se skrivajo dragoceni nasveti za vsakega tekača.

21.5.2016 ob 6:10

Marusa Mismas-1.JPG

Dnevi so idealni za uživanje na zraku, pri rekreaciji in gibanju. Lepo vreme, prijetne temperature in predvsem zavedanje, da bomo kmalu skočili v kopalke nas spodbuja, da se čim prej odpravimo na tek. Ne najdete motivacije? Morda pa vam pomagajo nasveti vrhunske atletinje Maruše Mišmaš.

Ali si si že od majhnega želela biti vrhunska športnica?

Ko sem bila majhna, si sploh nisem želela biti vrhunska športnica. Trenirala sem samo zaradi družbe in ker mi je mami rekla, da se moram vsaj do konca osnovne šole ukvarjati z enim športom. Nato pa so se v mladinski kategoriji začela velika tekmovanja v tujih državah in postalo je veliko bolj zanimivo. Še vedno pa nisem imela želje, da bi se z atletiko ukvarjala profesionalno. Šele ko sem v tretjem letniku srednje šole začela trenirati v Ljubljani pri mojem zdajšnjem trenerju Svjetjanu Vujasinu v ekipi s fanti, sem začela razmišljati o tem, da bi bila lahko vrhunska atletinja.

Ali pride kdaj tak dan, ko »se ti ne da«? Kako to premagaš?

Pride tudi tak dan, ko se počutim, kot da sem čisto brez energije. Ampak vedno si rečem, ko se ti ne da, se moraš samo še bolj potruditi. Pomislim na to, kako bom zadovoljna, ko bom premagala samo sebe in kljub vsemu naredila dober trening.

02_marusa.jpg

Kako skrbiš za regeneracijo med treningi?

Po težkem treningu grem najraje v ledeno kopel, ki dobro prekrvavi mišice, da se hitreje regenerirajo. Če nimam te možnosti, pa si vsaj stuširam noge z mrzlo vodo in se namažem s hladilnim gelom. Pomemben je seveda tudi streching po treningu in valjčkanje mišic. Zelo pomemben del regeneracije, ki se ga kar strogo držim, pa je spanje. Vedno grem spat najmanj 8 ur pred budilko. Če imam čas, pa si privoščim tudi pol ure spanja med dopoldanskim in popoldanskim treningom. Ravno toliko, da poživi telo in glavo. Daljše popoldansko spanje pa ima že obraten učinek.

Kaj svetuješ tekaškim začetnikom?

Najtežje je začeti. Ampak že to, da ste se odločili, da boste začeli teči, je prva zmaga. Začnite počasi in postoma, ter ne pričakujte preveč od sebe. Izvajajte vaje tekaške abecede, kot so skiping, striženje, hopsanje … Te vaje vam bodo zelo pomagale pri izboljšanju tekaške tehnike. V proces vadbe vključite tudi vaje za moč in stabilizacijo. Močnejši trup vam bo dal stabilnost med tekom in vam olajšal korak. Najpomembnejše pa je, da se med tekom sprostite in uživate. Vztrajajte in zagotovo boste opazili napredek. To pa je najboljši občutek!

Že jutri bomo na Mični, objavili Marušine ključne nasvete, ki bodo pomagali pri tekaških začetkih. 

Avtorica: Mična
Foto: Aleš Hostnik


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte