Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Trener Meghan Markle razkriva: Kako se ne zrediti čez praznike

Prihaja čas bogatih obrokov ter okusnih jedi, zato je dobro vedeti, kako kljub skušnjavam ohraniti številko na tehtnici.

13.12.2019 ob 5:40 | Foto: Reuters, Gettyimages | Avtor: M. FL.

Trener Meghan Markle razkriva: Kako se ne zrediti čez praznike

Hladno vreme, kratki dnevi, dolgi večeri in praznični jedilniki so velikokrat krivi, da številka na tehtnici zadnji mesec v letu nekoliko poskoči. Kajti ob neštetih skušnjavah večina kaj hitro pozabi na vsa priporočila zdrave prehrane ter prav takšnega življenjskega sloga.

Pa se temu res ni mogoče izogniti? Osebni trener Sebastien Lagree, ki mu zaupajo mnoge zvezde, med njimi Meghan Markle, Michelle Obama, Rihanna in Kim Kardashian trdi, da ni treba, da bi zadeve ušle nadzoru ter svetuje, kako kljub praznikom ohraniti primerno težo. Takole ga povzema Insider.

Ne imejte se za norca

Ena največjih težav v prazničnem obdobju je dejstvo, da ljudje pogosto niso pošteni do samih sebe.

Zlahka si je obljubiti, da bo dan po poležavanju in prenajedanju namenjen telovadbi, a dejstvo je, da hladno vreme ter po možnosti še maček velikokrat stojijo na poti do uresničitve namere.

Največja težava v prazničnem obdobju je dejstvo, da ljudje pogosto niso pošteni do samih sebe

"Ljudje si dajejo lažne obljube: jutri bom telovadil, jutri bom jedel manj, jutri bom …  a ta jutri nikoli ne nastopi, volje za gibanje ni, prav tako tudi ne za zmernejše sladkanje z dobrotami, pojavijo pa se slaba vest in seveda odvečni kilogrami, ki se velikokrat pridružijo tistim, ki so ostali še od lani," opozarja trener in svetuje:

"Bodite pošteni so sebe in si ne obljubljate nečesa, česar po vsej verjetnosti ne boste izpolnili ter se ne tolažite s tem, da bo jutri vse drugače. Tako je mogoče že danes preprečiti neljube posledice bogato obložene mize."

Preberite še: Zakaj se ne morete upreti čokoladi (in kako vendarle premagati željo po sladici)

Pred bogato večerjo nekaj pojejte

Zvečer vas čaka obilna pojedina, vi pa zato cel dan stradate. Kar je še ena pogosta praznična napaka.

Ne stradajte in ne verjemite da boste, če čez dan ne boste jedli, do večera v minusu za dovolj kalorij, da bogat obrok ne bo pustil posledic. Kajti, kot opozarja trener: "Potem, ko cel dan ne boste jedli ničesar ali zelo malo, boste za večerjo zaužili več kalorij kot bi jih skupno, če bi tudi preko dneva uživali zmerne, lahke obroke."

Pravzaprav je po njegovem priporočilu primerno zaužiti lahek obrok tik pred večerjo. Nekaj nizkokaloričnega, a hranljivega. Lagree priporoča sestavljene ogljikove hidrate ali zelenjavo.

Med hodi pijte vodo

Pri samopostrežnih obrokih zadeve hitro lahko uidejo nadzoru, zato ostanite pri razumnih količinah hrane. "Vzemite manjši krožnik, saj so ob bogati ponudbi velikokrat najbolj lačne oči in z manjšim krožnikom jih je lažje pretentati," svetuje trener in dodaja:

"Med posameznimi hodi (predjedjo, glavno jedjo, sladico) pijte veliko vode in tako preprečite, da bi v želodec zašle prevelike količine hrane."

Uživajte v jedeh

Ne obremenjujte se s tem, da se med prazniki v družbi družine in prijateljev pogostite z bogatim obrokom. Kajti, kot navaja Legree pri tistih, ki sicer vzdržujejo zdrav življenjski slog, nekaj prazničnih jedilnikov ne bo vplivalo na težo.

"Zadeve se bodo hitro postavile v nekdanje okvirje. Težava nastane, kadar prenajedanje postane vsakodnevna navada, ki jo spremljajo še nezdravi prigrizki."

Preberite še: Prekinitveni post: Postenje vpliva na hormone, ženskam lahko zaostane menstruacija

Vadite vsak dan, pa čeprav le za nekaj minut

Na mrzel zimski dan je, zlasti po obilnem obroku, mamljiva misel izpustiti obisk telovadnice, tek na prostem ali vadbo doma.

A prav to trener odsvetuje in priporoča redno vadbo, pa čeprav ta obsega le nekaj vaj v zavetju doma: počepi, sklece, tek na mestu, deska in še mnoge vaje je mogoče izvajati doma. Izberite jih pet in vsaki od njih namenite nekaj minut. 

Ne zanašajte se na načine, ki naj bi hitro popravili škodo

Največja past, v katero se mnogi ujamejo po praznikih, je hitro popravilo škode, ki obsega intenzivno vadbo ter stroge diete. Zadeva je vse prej kot primerna, kajti nemogoče je v tednu dni poskrbeti, da bo številka na tehtnici znova takšna, kot je bila preden je nastopil veseli december. 

Namesto, da bi se ujeli v začaran krog pretiravanja v telovadnici in zaradi utrujenosti hitro izgubili voljo, ter sledili strogim dietam, ki zaradi stradanja in pomanjkanja hranljivih snovi vodijo v prenajedanje, si vzemite dovolj časa. Če med prazniki pridelate nekaj kilogramov, se jih počasi, z zmerno vadbo ter uravnoteženo prehrano znebite v enem mesecu. To je povsem realen cilj.

"Stopajte počasi, ostanite v razumnih mejah in ne preobremenjujte telesa ter duha. Ne obstaja čudežna tabletka, s katero bi v hipu izbrisali posledice, ki so se kopičile cel mesec, to je mogoče le z vztrajnostjo in disciplino. Počasen, zmeren pristop je za pričakovane rezultate nedvomno najboljši način," je prepričan Lagree.

Preberite še: Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam

Morda vas zanima tudi: Preprosti nasveti, kako med prazniki NE uničiti svojega telesa


oddajte komentar

preberite tudi

Pet dejstev o ljubici, ki bi jih morala poznati vsaka prevarana ženska

Dotikanje genitalij, preobrazba v žensko in kaj vse počnejo moški, ko so sami doma (osebne izpovedi)

Obstajata dve vrsti moškega orgazma. Ju poznate?

ne spreglejte