Odlični razlogi, da si že ta konec tedna spečemo koruzo

Zaradi bogastva vitaminov in mineralov je koruza z vidika zdravja dobrodošla v vsakodnevni prehrani.

7.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odlični razlogi, da si že ta konec tedna spečemo koruzo

Koruza je eno najbolj razširjenih in uporabnih živil. V prehrani je nepogrešljiva vložena, kuhana ali pečena, iz nje se pripravljata koruzna moka in koruzni škrob.

Polenta je tradicionalna sestavina jedilnikov in je odlična priloga k jedem na žlico ter mesnim in ribjim dobrotam. Omeniti gre še vsem dobro znane kokice, ki slovijo kot en najbolj zdravih prigrizkov.

Skratka, veliko je načinov, kako koruzo vključiti v prehrano ter veliko je tudi razlogov, zakaj bi jo morali. Nekaj najbolj očitnih izpostavlja Miss zdrava.

Bogastvo hranljivih snovi

S prehranskega vidika je to žito skopo z energijo. 100 gramov sveže koruze vsebuje od 300 do 400 džulov (80 do 100 kalorij), ob tem pa veliko sestavljenih ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov, mineralov ter nekaj nenasičenih maščob.

 Dima Sobko/Gettyimages

Za razliko od bele koruze, rumena vsebuje beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A, za vse vrste pa velja, da so bogate z vitaminom B1 (tiaminom), vitaminom B5, B6 (folno kislino), v njej sta še vitamin niacin (B3) in vitamin C. Med minerali prevladujejo fosfor, kalij in magnezij. Bogastvo prehranskih vlaknin je še en dejavnik, ki koruzo umešča na seznam zdravih živil.

Kaj vse zmore

Koruza slovi kot naravno zdravilo za zniževanje slabega holesterola v krvi, ščiti pred rakom debelega črevesja, pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, je odličen izvor energije ter premaguje prebavne težave in izboljšuje delovanje prebavil.

Zaradi množice v njej zastopanih fitikemikaliji ščiti pred mnogimi oblikami raka in krepi tudi odpornost. Vse to so razlogi, da jo v sezoni večkrat vključite v svoj jedilnik.

Najbolje v družbi stročnic, saj v njej ni dveh esencialnih aminokislin: lizina in triptofana, ki ga, ob beljakovinah, vsebujejo stročnice.

Najboljša na mizi je kuhana ali pečena koruza, tako pa boste rumene storže najlažje spremenili v okusno poslastico.

Kuhana koruza

Za štiri osebe potrebujete:

  • štiri velike, olupljene koruzne storže
  • vodo
  • sol po okusu
  • maslo po želji

Priprava:

  • V dovolj veliko posodo položite storže. Dodajte vodo, da popolnoma prekrije koruzo in pol žličke soli.
  • Zavrite in kuhajte na zmernem ognju.
  • Mlada koruza je kuhana hitro, približno v 15. minutah, starejša se kuha nekoliko dlje (od 40 minut do ure in pol).
  • Ko je koruza kuhana, jo previdno vzemite iz kropa,  položite jo na krožnik in po želji dodatno začinite s soljo ter premažite z maslom.

 

Ranee Sornprasitt/Gettyimages

Peka koruze

Potrebujete:

  •  koruzne storže
  • sol po okusu
  • maslo po izbiri

Priprava:

  • Koruzne storže olupite in očistite laskov.
  • Koruzo na segretem žaru pecite približno 15 minut, med tem storže obračajte.
  • Pečene posolite ali premažite z maslom.

Peka v pečici

  • Pekač obložite s peki papirjem.
  • Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
  • Očiščene storže položite na pekač in jih začinite s soljo.
  • Po želji dodajte maslo.
  • Tako pripravljeno koruzo za 35 do 45 minut pecite v pečici. Vsakih 15 minut storže obrnite.

Za peko je primerna mlada, torej še mlečna koruza.

Preberite še: Štiri živila, ki pomagajo pri hujšanju in zmanjšujejo željo po sladkorju

Morda vas zanima tudi: Pet preoblek pečene koruze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)