Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Težave z aknami? Torej telesu primanjkuje te hranljive snovi

Na pomanjkanje vitaminov in mineralov telo opozarja na različne, včasih ne prav običajne načine.

9.1.2019 ob 5:40

mlada_punca_zalostna.jpg

Pomanjkanje vitaminov in mineralov je pogostejše, kot bi si mislili, po navedbah strokovnjakov pa posameznikom najpogosteje primanjkuje vitamina D, železa in kalcija.

Temu dodajajo, da se pomanjkanje vitaminov včasih odraža z jasnimi, včasih pa z ne ravno očitnimi znaki. V določenih primerih je primanjkljaj mogoče dokazati le s krvnimi testi.

S čim pa telo opozarja, da mu s prehrano dovajate premalo ključnih hranljivih snovi, razkriva Insider.

Pomanjkanje vitamina B12, vitamina D in železa povzroča utrujenost

"Res je, da je utrujenost širok pojem in jo lahko izzove več različnih dejavnikov, a pomanjkanje hranljivih snovi pri tem igra pomembno vlogo," je povedala prehranska strokovnjakinja Autumn Ehsaei. Najpogosteje gre za posledico pomanjkanja železa, vitamina B12, vitamina D in omega tri maščob.

Krči v mišicah opozarjajo na pomanjkanje magnezija

Dolgotrajno pomanjkanje magnezija v organizmu vodi v slab spanec, rahle kosti in mišične krče.

"Veliko posameznikov ne zaužije primerne količine magnezija, ki znaša 4700 miligramov na dan, prav tako ni redko pomanjkanje kalija, posledično je moteno delovanje mišic, zato se vse pogosteje pojavljajo mišični krči, premalo magnezija pa negativno vpliva tudi na spanec," opozarja Ehsaeijeva. Na srečo je natančne razloge za te tegobe mogoče določiti s krvnimi testi in jih s primerno prehrano odpraviti.

Primanjkljaj vitamina C se med drugim odraža s počasnim celjenjem ran in zateklimi dlesnimi

"Vitamin C igra pomembno vlogo pri obnovi kožnih tkiv. Kadar ga je v organizmu premalo, se med drugim počasi celijo rane, prav tako so prisotne težave z dlesnimi, ki zatekajo in krvavijo," simptome pomanjkanja niza prehranska strokovnjakinja in dodaja, da je pomanjkanje tega vitamina v sodobnem času sicer redko in najpogosteje prisotno pri kadilcih, kajti cigaretni dim ovira njegovo absorpcijo.

Težave z vidom zlasti ponoči opozarjajo na pomanjkanje vitamina A

Vitamin A je med drugim ključen za dober vid in če imate z njim, zlasti, ko pade tema, težave, v prehrano vključite več z beta karotenom bogatih živil, kot je denimo korenje ter drugo oranžno sadje in zelenjavo.

Akne so lahko odraz pomanjkanja cinka

"Akne so posledica vnetji, ki jih lahko izzove hormonsko neravnovesje,"je povedala prehranska strokovnjakinja Sara Kahn. Prav tako gre lahko za posledico pomanjkanja cinka, ki je ključen za dober imunski sistem in sodeluje v obrambi pred bakterijami, ki so neredko glavni krivec za nečisto kožo.

Nenavadni izpuščaji in razjede v ustih so prvi znak pomanjkanja vitaminov

"Resno pomanjkanje večine vitaminov se največkrat najprej pokaže v obliki neobičajnih izpuščajev in razjed v ustih oziroma aft," opozarja Richard Honaker, ustanovitelj spletne platforme YourDostors.Online.

Bele obloge na jeziku opozarjajo na pomanjkanje vitaminov B kompleksa

"Vitamini B kompleksa v telesu opravljajo veliko pomembnih nalog. Med drugim skrbijo za dobro delovanje živčevja, pomanjkanje teh pa vodi v utrujenost in tudi slabokrvnost.
En prvih pokazateljev pomanjkanja vitaminov iz te skupine so bele obloge na jeziku," razkriva prehranski strokovnjak Jacob Teitelbaum.

Pomanjkanje vitamina D vodi v bolečine v kosteh

"Simptomi premajhne količine vitamina D so sprva tihi in jih je težko opaziti, ob dolgotrajnem pomanjkanju pa postanejo izraziti in se odražajo kot utrujenost, slaba koncentracija, bolečine v mišicah, malodušje, šibkost in bolečine v kosteh, zlasti v hrbtu, medeničnem dnu ter nogah," pojasnjuje nutricionistka Makayla Meixner.

Najpogosteje posameznikom primanjkuje železa

"V začetni fazi se pomanjkanje železa odraža kot izčrpanost. Tako fizična kot mentalna," opozarja Meixnerjeva in dodaja, da se ob kroničnem pomanjkanju pojavijo izpadanje las, bleda polt in bled jezik.

Dolgotrajno pomanjkanje kalcija vodi v osteoporozo

"Dolgotrajno pomanjkanje kalcija vodi v osteoporozo, torej krhkost kosti, posledično prihaja od zlomov," je povedala nutricionistka in dodala, da so za to najbolj dovzetne ženske.

Osteoporoza se ne kaže z nikakršnimi simptomi, vidne so le njene posledice, zato s pestro prehrano poskrbite, da boste telesu dovajali dovolj kalcija, ki se nahaja v mleku, mlečnih izdelkih ter tudi v suhih figah, suhih slivah, stročnicah, špinači, ohrovtu, blitvi, brokoliju in sezamu ter tako poskrbite tudi za močne in zdrave zobe.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je 6 jasnih opozoril, da vaša jetra niso zdrava ali pa 5 vrst trebuščkov, ki niso posledica debelosti

Priporočamo tudi: Da bi shujšali, morate na dan prehoditi toliko korakov


oddajte komentar

preberite tudi

Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

ne spreglejte