Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Solna terapija: Sol čisti, krepi in sprošča telo

Mojca Kunaver si je po bolezni solno sobo naredila sama.

15.12.2019 ob 5:40 | Foto: Dejan Javornik | Avtor: Mateja Blažič Zemljič (revija Suzy)

Solna terapija: Sol čisti, krepi in sprošča telo

Po predlanskem okrevanju po hudi obliki bakterijske pljučnice, pri čemer ji je močno pomagal prav obisk solne sobe, se je Mojca Kunaver odločila, da si bo v hiši staršev zgradila svojo. Prva in edina v Sloveniji je njena solna soba v celoti grajena iz zidakov himalajske soli, tudi zato, da je lahko kot vaditeljica različnih oblik joge svoj Nirvana dihalni fitnes prestavila vanjo. Združila je dvoje v eno in ustvarila edinstveno ponudbo.

»Še nikoli nisem bila tako bolna. Kljub antibiotikom sem se zelo počasi sestavljala nazaj,« se spominja svoje bolezni, s katero se je začela zgodba solne sobe oz. Hiše dobrega počutja Freya. Sin ji je za okrevanje poklonil darilni bon za solno oz. haloterapijo, in ko se je po dveh obiskih počutila neizmerno bolje, se je navdušila nad idejo, da bi neizkoriščeni prazen prostor v hiši staršev, kjer je bila prej očetova delavnica, uporabila za solno sobo in dodatno manjšo dvorano za vadbo joge.

»Stene sobe so iz himalajskih zidakov,« pravi, »tudi tla so iz njih, da so stabilna, le na stropu je solni omet.« V njej namreč tudi vodi vadbo Nirvana dihalni fitnes, kajti prav kombinacija s solno terapijo predstavlja maksimalni izkoristek sobe. »Že vaje in njihovi sklopi so zasnovani s poudarkom na dihanju, tako da že z samo vadbo dobimo več kisika v celice, se po njej bolje počutimo in z njo okrepimo telo. V povezavi s solno terapijo pa vdihujemo še solni aerosol, kar prinaša še boljši rezultat. Predihamo se, vdihavamo sol, gibamo se, nežna vadba pa telo razgiba in razteza,« poudari.

Kako deluje?

Solna terapija oziroma haloterapija je komplementarna terapija s suho inhalacijo čiste medicinske soli v obliki aerosola, ki ga ustvarja posebna naprava – halogenerator. Zidaki na stenah prihajajo iz Pakistana, s Himalajo ima sol namreč skupno le ime. V osnovi so okrasni dekor, čeprav tudi sami kot taki oddajajo nekaj soli in mineralnih snovi. A za solno terapijo je najbolj pomemben prav halogenerator, ki čisto medicinsko sol, odmerjeno glede na stanje posameznika, sistematično vpihuje v prostor v obliki aerosola. Velikost aerosolnih delcev se giblje med enim in desetimi mikrometri. Solni aerosol z vdihavanjem oziroma inhalacijo prodira v zgornje in spodnje dihalne poti ter se tudi absorbira skozi kožo. Prek limfnega sistema pa pomaga koži, jo nahrani, obnavlja in s tem poveča odpornosti proti različnim alergenom.

Solni aerosol ni viden, se pa pri vdihu skozi usta na jeziku pojavi slan okus. Zaradi svojih fizikalnih in kemičnih lastnosti lahko prodre zelo globoko in prinaša občuten terapevtski učinek. »Atmosfera v prostoru je sterilna, hipobakterijska in nabita z negativnimi ioni, ki pripomorejo k učinkoviti celični prenovi. Sol je 99,5-odstotno čista, brez kemičnih dodatkov in dodanega joda in je predpisana za haloterapijo. Zato je primerna tudi za tiste, ki imajo težave s ščitnico,« pojasnjuje.

Ena sama terapija je tako primerljiva s tremi dnevi bivanja na morju oz. jutranjimi sprehodi ob obali z vdihavanjem morskega zraka.

Začetki solnih terapij

Že stari Grki so poznali zdravilno moč soli. Hipokrat je za lajšanje respiratornih težav priporočal parne inhalacije slane vode. V srednjem veku so menihi bolnike vozili v podzemne solne jame, kjer so vdihovali zrak, nasičen s solnimi delci. Leta 1843 je poljski zdravnik Felix Boczkowsky ugotovil, da zrak v rudnikih soli, ki je nasičen s suhimi delci soli oziroma aerosoli, pozitivno deluje na ljudi, ki imajo pljučne in dihalne težave.

Solni aerosol na svoji poti skozi dihala deluje kot goba, ki pritegne tujke, čisti in odstranjuje obloge snovi, ki lahko vodijo v vnetja.

Speleoterapija – zdravljenje bolezni dihal in kožnih bolezni v naravnih solnih jamah in rudnikih –, je tako postala učinkovita in poceni metoda zdravljenja ljudi. Največ solnih jam je bilo v Avstriji, Poljski, Slovaški, Romuniji, Azerbajdžanu, Rusiji in Ukrajini.

Te jame še danes služijo ljudem za zdravljenje in krepitev telesa. V Torontu pa so pred dvajsetimi leti odprli celo prvo kliniko s haloterapijo.

Koristi soli

Solna terapija dobrodelno vpliva na celotno telo brez stranskih učinkov, naravno in varno. Za odrasle traja 45 minut, za otroke pa pol ure. »Solni aerosol na svoji poti skozi dihala deluje kot goba, ki pritegne tujke, čisti in odstranjuje obloge snovi, ki lahko vodijo v vnetja. Prav tako vpliva na pretok limfe v telesu in pomaga pri razstrupljanju,« našteva njene koristi. Lajša težave pri astmi, kašlju, prehladu in gripi, okužbah sinusov, ušes, alergijskem dermatitisu, aknah, luskavici, ekcemih in kožnih vnetjih, tudi pri stresu, utrujenosti, mišičnih krčih. Priporoča se tako otrokom kot odraslim, starostnikom in športnikom, ljudem, ki trpijo zaradi nespečnosti … »Vsi, ki ob začetku jeseni, pred vremensko pogojenimi težavami preventivno prihajajo na haloterapijo vsaj enkrat tedensko, so manj dovzetni za viruse, bolj zdravi, ni več kihanja in nahodov. Če vztrajajo, lahko zimo preživijo brez težav,« pravi.

»Učinek solne terapije se čuti že po prvi terapiji, vendar je za optimalne dolgoročne rezultate potrebno opraviti serijo terapij. Med eno in drugo terapijo pa naj bi bilo največ 72 ur premora, da je viden rezultat in čutimo, da nam je bolje,« pove.

Solni detoks

Posebej haloterapijo priporoča tudi športnikom. »Solna terapija je bila nekoč zgolj način boja z dihalnimi in kožnimi težavami, danes pa jo vrhunski športniki uporabljajo za doseganje prednosti pred konkurenco in svoje največje športne zmogljivosti. S terapijami se namreč izboljšajo njihovih dihalni vzorci, poveča se prostornina pljuč in skrajša se čas okrevanja. Vse to pa pripomore k doseganju boljših rezultatov,« doda.

»Solni detoks, pri katerem si 60 minut v sobi, je recimo enkrat na mesec primeren za športnike, pevce, za vse, ki si želijo privoščiti globinsko čiščenje telesa, sproščanje mišic …« svetuje.

Dodatno pa podpirata sproščanje v solni sobi tudi glasbena in barvna terapija. Stene himalajskih zidakov se čudovito prelivajo iz ene intenzivne barve v drugo, glasba pa je posneta v posebno izbranih zdravilnih frekvencah, ki povrnejo telesu harmonijo in tako izboljšajo zdravje in vitalnost na vseh ravneh.

»Petinštirideset minut oddiha je lahko dandanes čudovit čas zase in priložnost, da se lahko zares sprostimo in uživamo,« pravi in za konec še doda, da gre sama vsaj enkrat na teden v sobo, saj se je odločila, da kovačeva kobila ne bo bosa. »V tem času res še nisem zbolela,« se nasmehne. Včasih gre vanjo tudi s hčerko na klepet, namesto da bi se dobili na kavi. V solni sobi se je namreč prijetno dobiti tudi s prijateljicami ter tako združiti zabavo in skrb za zdravje.

Osebna izkušnja

Že po eni solni terapiji se mi je začela iz grla luščiti slana sluz, ki je ostala od hujšega prehlada pred leti in je nisem mogla z ničemer odpraviti. Poleg tega so se popravile težave s kožo na obrazu, tako da je moja polt lepa in gladka. Nadaljevala bom obiske solne sobe, da se bom dokončno poslovila od neprijetne sluzi.

Preberite še: Vse prednosti kopeli s himalajsko soljo

Priporočamo tudi: Zakaj ob kihanju zaželimo 'na zdravje' in ali se nam takrat res ustavi srce


oddajte komentar

preberite tudi

Priložnost, ob kateri moški najpogosteje varajo

Sedem pasti poletnega seksa

Zakaj bi morali pred seksom popiti kozarec vode

ne spreglejte