Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Škodljivi nasveti, ki jih deli Gwyneth Paltrow

V nekaterih primerih je ni pametno poslušati.

25.8.2017 ob 7:25

paltrow_GettyImages-694200896.jpg

Zvezdnice so večkrat zgled in vzor mnogim običajnim smrtnikom, zato ti neredki pridno sledijo njihovim nasvetom. Ena takšnih, ki na spletni strani Goop pogosto niza napotke, kako skrbeti za zdravje, je Gwyneth Paltrow. A vendar vseh, ki jih razkriva in na katere naj bi prisegala tudi sama, ni pametno upoštevati. Nekateri od njih niso zgolj nesmiselni, ampak so lahko zdravju celo nevarni.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku

Slab nasvet števila ena: vagino bi morali čistiti s paro

In ker to priporoča zvezdnica, onkraj luže že obstajajo sprostitveni saloni, ki ponujajo omenjeno storitev. Gre nekako takole: uporabnice so nameščene na posebnih stolih, iz katerih se v njihove intimne predele sprošča zeliščna ali običajna para. Kot trdijo zagovorniki te metode, ne gre zgolj za čiščenje vagine, temveč postopek pripomore tudi k sproščanju in vzpostavljanju hormonskega ravnovesja.

Zakaj ne?

Ginekologi so takoj, ko se je ta nega uveljavila, opozorili na njeno nevarnost in postopek skritizirali. Ta namreč ne samo, da uničuje dobe bakterije na vaginalnem področju, temveč lahko povzroči resne opekline na občutljivi koži.

"Vagina se čisti sama," pravi ginekologinja Jen Gunter in dodaja, da pri tem ne potrebuje nobene pomoči, sploh pa ne običajne ali z zelišči obogatene pare.

Prav tako takšen postopek na ravnovesje hormonov nima vpliva. "Spolni hormoni nastajajo v jajčnikih in para nanje zagotovo nima nikakršnega učinka," je prepričana Mary Jane Minkin, klinična profesorica porodničarstva in ginekologije na medicinski šoli Yale. Trditve, da bi nanje lahko vplivala para, so povsem nesmiselne.

PREBERITE še // Sedem učinkovitih načinov za zaščito pred vaginalnimi vnetji

Slab nasvet številka dve: v vagino bi morali ustavljati jajčka iz žada

Na omenjeni spletni strani so ti pripomočki celo na voljo za nakup. Uporabnice naj bi jih ustavile v vagino, jih v njej zadržale, s tem pa bi krepile mišice medeničnega dna ter tako povečale spolno energijo, okrepile seksi užitke in poskrbele za splošno zdravje medeničnega predela.

Zakaj ne?

Na žalost obstaja več možnosti, da bodo ti pripomočki intimnim predelom bolj škodovali, kot koristili. Kot opozarja Guntnerjeva, je žad dokaj porozen material, na njem se kopičijo in razmnožujejo bakterije, ki lahko ob stiku z vaginalnim področjem povzročijo resna vnetja in celo toksični sindrom. Res je sicer, da je tveganje zanj izjemno nizko, a v kolikor se pojavi, lahko resno ogrozi življenje.

Drži, da močne mišice medeničnega dna zagotavljajo boljše orgazme in varujejo pred inkontinenco, a vendar uporaba jajčk iz žada ni pravi način za krepitev teh. Povsem dovolj bodo keglove vaje.

PREBERITE še // Bizaren trend: Osja gnezda v nožnici

Slab nasvet številka tri: morali bi se izpostavljati pikom čebel

Nihče se jim ne bi izpostavljal namenoma, kajne? Narobe. "Pustila sem, da me dodobra opikajo čebele. Gre za terapijo s tisočletno tradicijo, imenovano apiterapija," je leta 2016 za The Time povedala igralka. "Na takšen način se je mogoče rešiti vnetji in kožnih brazgotin. Zdravilni učinki so praktično neskončni, res pa je, da zelo boli," je še dodala.

Zakaj ne?

A ne samo, da boli, v resnici lahko ogrozi življenje, opozarjajo zdravniki. "Številni posamezniki so na čebelje pike alergični in niso redki primeri, ko so ob takšnih postopkih zabeleženi stranski učinki, med drugim anafilaktični šok, življenjsko ogrožajoča alergijska reakcija, ki jo povzroči stik organizma z alergenom," opozarja Clay Jackson, predsednik odbora ameriške akademije za preučevanje bolečin in dodaja: "Ljudje so pogosto zmotno prepričani, da naravne stvari nimajo stranskih učinkov, a to preprosto ne drži."

Slab nasvet številka štiri: izpirati morate svojo danko

Ste že slišali za to? Morda ne, ste pa zagotovo slišali za klistirjenje, kar je v resnici isto: gre za postopek, med katerim se v zadnjično odprtino vbrizga večjo količino vode, kar spodbudi praznjenje črevesja, skupaj z blatom pa naj bi se iz telesa pospešeno izločale tudi v prebavilih nakopičene strupene snovi.

Zakaj ne?

Prva težava pri tem je, da je postopek povsem nepotreben. "Z rednim odvajanjem blata se iz črevesja izločajo tudi strupene snovi, dodatna pomoč temu ni potrebna," je idejo komentiral Michael Picco s klinike Mayo.

Druga težava tiči v dejstvu, da je početje dokaj tvegano. Kot so zapisali v publikaciji
Journal of Family Practice, klistirjenje lahko povzroči krče, bruhanje, diarejo, odpoved ledvic in v nekaterih primerih celo smrt. Prav tako ne obstaja znanstvenih dokazov, da bi imelo pozitivne učinke na zdravje. Torej raje ne.

Slab nasvet številka pet: morali bi uživati dodatke prehrani

S tem seveda Goop spodbuja prodajo teh na svoji spletni platformi, zlasti tista, ki jih priporoča ajurveda, stara indijska medicina s tisočletno tradicijo in na katere prisega tudi Gwyneth. Prijemi ajurvede vključujejo diete, vaje, spremenjen življenjski slog, doberšen del pa obsegajo tudi rastlinski dodatki prehrani in mineralni pripravki.

Pa vendar

Večina tovrstnih nadomestkov je v najboljšem primeru neučinkovitih in v najslabšem škodljivih, ter letno na urgentne oddelke bolnišnic pripeljejo približno 20.000 Američanov. Poleg tega tamkajšnji inštitut za zdravje National Institutes of Health (NIH) opozarja, da je v nekaterih prisotna večja količina nevarnih težkih kovin.

Natančneje: leta 2015 izvedena študija, v katerih je bilo vključenih 115 uporabnikov teh nadomestkov je pokazala, da so pri 40. odstotkih posameznikov ti vodili v zastrupitev.

Res je, vsi tovrstni nadomestki niso nevarni in ljudje po vsem svetu jih uživajo brez posledic. A kot opozarjajo pri NIH, ti ne morejo nadomestiti zdravnika, preden pa se za katerega odločite, se dobro pozanimajte o sestavi in se posvetujte s svojim zdravnikom.

PREBERITE še // Kaj škoduje prebavi

Slab nasvet številka šest: obvezen post s kozjim mlekom

V svojem blogu na strani Goop igralka zagotavlja, da post s surovim kozjim pomaga pri čiščenju telesa. Zlasti iz njega učinkovito odstranjuje morebitne zajedavce in v njem nakopičene težke kovine. "Vedno znova iščem nove načine, kako očitisti tiste, ki se nalagajo v telesu,"  je zaupala tudi v intervjuju za magazin Women’s Health.

Kot je prepričana Gwyneth, je to mogoče doseči z osem dnevnim postom, med katerim se sme uživati zgolj surovo kozje mleko.

In kaj na to pravi stroka?

Ob dejstvu, da so vsi takšni in drugačni posti ter diete, ki temeljito na neuravnovešeni prehrani nesmiselni, je tu še tveganje za zdravje, ki ga prinaša uživanje surovega mleka. Zlasti za otroke, nosečnice in vse z oslabljenim imunskim sistemom.

Nasprotno velja za pasterizirane mlečne izdelke, v katerih ni prisotnih bakterij. Surovi mlečni izdelki so 150krat pogosteje vir bolezni, kot pasterizirani, opozarja ameriški urad za hrano, FDA.

Prav tako ni nobenih dokazov, da bi surovo kozje mleko pomagalo pri izločanju težkih kovin in zdravilo okužbe z zajedavci, temveč je prav to lahko vzrok za različne okužbe. Torej ima povsem nasproten učinek od tistega, ki mu ga pripisujeta zvezdnica in spletna platforma Goop.

Avtorica: M. FL.
Foto: GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

Pet nasvetov, ki vajino zvezo varujejo pred razhodom

Pet spolnih praks, ki jih v morate poskusiti (in šest precenjenih)

Česa kljub želji, da bi vas ljubil, ne smete početi

ne spreglejte