Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Seks postane boleč, nabirajo se kilogrami … 8 mitov o menopavzi

Veliko stvari, ki ste jih do sedaj slišali ali prebrali o menopavzi, ne drži.

6.8.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Seks postane boleč, nabirajo se kilogrami … 8 mitov o menopavzi

Nekaj tistega, kar smo slišali ali prebrali o menopavzi, drži. Je pa s tem obdobjem življenja povezanih tudi veliko mitov in neresnic, ki jim ni dobro verjeti. Poglejte osem najbolj pogostih.

Menopavza se začne pri petdesetih

Povprečna starost pri začetku menopavze je 51 let. A tako kot povsod drugje, je eno povprečje, nekaj drugega pa dejanski čas nastopa klimakterija.

Pri nekaterih ženskah se njegovi prvi simptomi pojavijo že kmalu, ko dopolnijo 40 let. Eno prvih opozoril so spremembe v menstrualnem ciklusu. Ena od 100. žensk, mlajših od 40 in ena od 1000., mlajših od 30 let, doživlja zgodnjo menopavzo.

Ravnovesje hormonov se lahko poruši v vsakem obdobju življenja, zato je dobro spremljati svoje telo in se ob prezgodnjih simptomih zateči k hormonski terapiji.

Največji vpliv na začetek menopavze ima dednost in dobro se je pozanimati, kdaj je nastopila pri babici, mami ...

Vročinski valovi so značilen znak menopavze

Vročinski oblivi ali valunge in nočno znojenje so pogost spremljevalec menopavze, a se ne pojavljajo pri vsaki ženski. Prav tako ni nujno, da so prvi znanilci obdobja, ki se pogosto odraža tudi z utrujenostjo, raztresenostjo, spremenljivim razpoloženjem, počasnejšim odzivanjem, mentalno utrujenostjo, slabim spancem, glavobolom, nizkim libidom in težavami z odvajanjem vode.

Kateri in v kolikšni intenziteti se bodo pojavili, je odvisno od vsake posameznice.

Njen začetek je povsem jasen

Ne ravno. Večina žensk prvih hormonskih sprememb sploh ne opazi, oziroma jih pripisuje drugim dejavnikom, denimo načinu življenja, stresu, preobremenjenosti in podobnemu.

 

Prej omenjeni znaki prav tako ne nastopajo hkrati, temveč se pojavljajo postopoma in velikokrat ob prvih nihče ne posumi, da gre za klimakterij.

Hormonska terapija je nevarna

Za večino žensk hormonska terapija prinaša več prednosti kot slabosti in znižuje tveganje za sladkorno bolezen, srčne bolezni, demenco ter osteoporozo.

Na kratek rok hormonska terapija v obdobju desetih let po začetku klimakterija omili simptome, kot so vročinski oblivi in nespečnost.

Konec je s spolnim življenjem

Absolutno ne. Res je, da je seks lahko bolj boleč in neprijeten, kar je posledica manjšega vlaženja nožnice, prav tako se nekoliko zniža libido, a nič od tega ni nepremagljivo s primernimi tretmani, en od njih je hormonska terapija ter tudi uporaba lubrikanta.

Naberejo se kilogrami

Res se lahko med menopavzo nabere kakšen kilogram viška. Predvsem zaradi upočasnjene presnove. Temu je mogoče ubežati s prilagojeno hrano z nižjim energijskim deležem. Ta se v menopavzi zniža za od 1000 do 1200 džulov dnevno (približno 200 do 300 kalorij).

Pomembna je torej zdrava, uravnotežena prehrana in redno gibanje, ki ne varuje le pred viškom kilogramov, temveč zagotavlja tudi zdrave sklepe in kosti.

Naravna zdravila so boljša od hormonske terapije

Nekatera so, druga niso. Samo zato, ker je nekaj naravno, ne pomeni, da je varno. Za razliko od hormonskih dodatkov, ki jih uživate po navodilu zdravnika, mnoga naravna zdravila niso temeljito raziskana, vsi njihovi učinki pa ne dobro poznani.

Nekatere ženske sicer trdijo, da jim pomagajo izdelki na osnovi žajblja, rdeče detelje ali večernega jegliča, druge prisegajo na sojino mleko. V vsakem primeru je treba poslušati svoje telo in se pred uživanjem pripravkov posvetovati z zdravnikom.

Hormonska terapija se sme uporabljati le pet let

Hormonska terapija je primerna dokler ne doprinese opaznih razlik. Kar pomeni, da je pri nekaterih potrebna dlje od petih let. Vsekakor je pri tem treba upoštevati navodila zdravnika.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Seks po štiridesetem: Kaj je res in kaj ni

Morda vas zanima tudi: Kaj, če je to zgodnja menopavza?


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte