Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Sedem najboljših razlogov za superge

Po vadbi boste bolj sproščeni, samozavestnejši, na videz mlajši in bolj zadovoljni sami s seboj.

21.4.2015 ob 12:00

shutterstock_223836520.jpg

To, da je redna vadba eden od ključev do zdravega življenja, že veste. Njene blagodejnosti na dušo in telo so številne. In če vas to še ni prepričalo, si poglejte sedem odličnih motivov, zakaj si še danes obuti telovadne copate in se podati na plano.

Zaščita pred boleznimi. Redna vadba na prostem krepi imunski sistem in znižuje krvni tlak ter tako ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega spodbuja znojenje in s tem izločanje strupenih snovi iz telesa ter je odličen zaveznik razstrupljanja.

Pomaga proti nespečnosti. Vadba predstavlja za telo obremenitev ter zato omogoča boljši počitek. Raziskava ameriške organizacije National Sleep Fundation iz leta 2013 je pokazala, da se osebe, ki redno vadijo, med spanjem bolje spočijejo od tistih, ki dneve preživljajo v zavetju štirih sten.

shutterstock_212754814.jpg

Ohranja elastičnost kože. Raziskava Ameriškega združenja za medicino športa je dokazala, da imajo ljudje, ki v svojih štiridesetih tri ure tedensko redno vadijo, podobno teksturo in elastičnost kože kot posamezniki, ki so stari trideset ali celo dvajset let.

Ohranja zadovoljstvo. Med vadbo se v telesu sproščajo endorfini, tako imenovani hormoni sreče. Ni torej čudno, da telesna aktivnost zagotavlja izboljšanje razpoloženja že po prvem treningu.

Blaži občutke stresa. Redna vadba povečuje samozavest. Poleg tega že omenjeni endorfini blažijo občutke stresa in pomagajo pri sproščanju.

shutterstock_160652378.jpg

Krepi male sive celice. Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v ameriški strokovni publikaciji Neurology je pokazala, da kardio vadba ni blagodejna zgolj za srce in ožilje, pač pa pozitivno vpliva tudi na kognitivne sposobnosti posameznikov.

Krepi spolno slo. Z vadbo se pospeši krvni pretok, posledično pa se pojavi večja spolna želja. Poleg tega okrepljene mišice omogočajo boljšo vzdržljivost tudi za dolgo akcijo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte