Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Se bomo lahko objemali v »božičnem mehurčku«?

To je bilo leto socialne distance in izogibanja vsem stikom, zlasti starejšim. Jih bomo za božič vendarle že lahko objeli?

2.12.2020 ob 10:10 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Se bomo lahko objemali v »božičnem mehurčku«?

Letošnje leto je v naša življenja prineslo ogromno sprememb, ena glavnih pa ta, da smo se socialno distancirali drug od drugega, od širše družine, prijateljev, tudi sošolcev. Stike ohranjamo prek spleta in telefona, marsikdo pa se sprašuje, kako bodo videti letošnji prazniki, zlasti božič, če ga ne bomo mogli preživeti s starši, brati, sestrami, nečaki, starimi starši? In tudi, kakšna so »pravila« in priporočila, ki se jih je pametno držati, če bomo vendarle skupaj na večerji – se bomo lahko objemali?

V Veliki Britaniji je denimo vlada odločila, da se lahko v božičnem času, med 23. in 27 decembrom, tri gospodinjstva združijo v »božični mehurček«, četudi pri njih še vedno velja omejitev gibanja in javnega življenja. Skupaj se lahko združi največ osem ljudi, vlada pa se je za to odločila, da ljudje med prazniki ne bi po nepotrebnem kršili pravil in dodatno nepotrebno tvegali, da bi preživeli čas z družino.

Če letos želite nekomu vse dobro in ga želite v prihodnosti še kdaj objeti, se letos temu odrecite.

Britanci so hkrati dobili tudi priporočila o rednem umivanju rok, rednem brisanju ali razkuževanju nekaterih površin, kot so kljuke in podobno, ter tudi, da skušajo držati varnostno razdaljo, kolikor je pač mogoče. Objemi niso izrecno prepovedani, med drugim piše The Independent.

Opozarjajo pa zlasti na ranljive skupine, stare 70 let in več, pri čemer je epidemiolog Chris Witty vendarle opozoril, naj se objemanju, zlasti starih staršev, izogibajo. »Ni prepovedano, nikjer ne piše, da tega ne smete storiti, toda, če ste prenašalec virusa, to ni najbolj smiselno. Če me vprašate, ali bi nekomu rekel, naj objame in poljubi starejšega sorodnika? Ne, ne bi,« je dejal in poudaril, da če letos želite nekomu vse dobro in ga želite v prihodnosti še kdaj objeti, se letos temu odrecite. »To vzemite resno. Ne počnite neumnosti. Ne tvegajte po nepotrebnem, četudi vam pravila tega izrecno ne dovoljujejo. Bodite preudarni in odgovorni.«

Kakšen bo božič pri nas? Na sklepe in ukrepe vlade še čakamo. A po zgoraj prebranem lahko potegnemo vzporednice, ne glede na ukrepe, za svoje zdravje in zdravje naših najdražjih lahko največ storimo sami.

Preberite še: Dobrodelna Ana Lukner Roljič: Vsi pridemo in gremo iz tega sveta brez vsega

Morda vas zanima tudi: Družinska terapevtka pred sezonskim obdobjem depresij: Zdaj moramo še bolj paziti nase


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte