Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Raziskava: Ribe trikrat tedensko varujejo pred rakom črevesja

Z vsaj tremi obroki rib tedensko je mogoče občutno znižati tveganje za maligna obolenja prebavil.

19.8.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Raziskava: Ribe trikrat tedensko varujejo pred rakom črevesja

Raziskovalci z univerze Oxford in strokovnjaki z mednarodne agencije za raziskovanje raka (Agency for Research on Cancer IARC) so se poglobili v prehrambne navade 476.160 prostovoljcev z vsega sveta. Ti so v namen prepoznavanja vpliva določenih živil na zdravje izpolnjevali vprašalnike o tem, kako pogosto jedo določeno hrano. Njihove prehrambne navade so strokovnjaki primerjali z zdravjem in pri končni analizi podatkov se je izkazalo, da je že z 359 grami rib tedensko, ne glede na vrsto, tveganje za raka na prebavilih mogoče znižati za 12 odstotkov, piše Insider.

Z 124 grami rib tedensko se tveganje za omenjena obolenja zniža za deset odstotkov v primerjavi s tistimi, ki jih tedensko zaužijejo 63 gramov ali manj. Običajen obrok rib znaša 100 gramov.

Preprosto, a učinkovito

"Z uživanjem rib se znatno zniža verjetnost za raka na debelem črevesju," so ob zaključku zapisali strokovnjaki in pojasnili, da so zlasti mastne ribe bogat vir dolgoverižne n-3 polinenasičene maščobne kisline, ki varuje pred vnetji in s tem niža tveganje za maligna obolenja. Ta je sicer prisotna tudi v nemastnih ribah, a v manjših količinah, nimajo pa varovalnega učinka na prebavila školjke in drugi morski plodovi.

Glavni raziskovalec  Marc Gunter je ob teh izsledkih prepričan, da bi morali spodbujati k pogostejšemu uživanju rib, ki so tudi s tega vidika nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane:

"Dejstvo, da je s tem, ko so ribe na jedilniku trikrat tedensko, mogoče znižati tveganje za raka debelega črevesja dokazuje, da majhne spremembe v prehrani znatno vplivajo na zdravje prebavil in varujejo pred boleznijo z visoko obolevnostjo in umrljivostjo."

Drugo najpogostejše obolenje v Sloveniji

V Sloveniji letno odkrijejo več kot 1100 novih primerov raka na debelem črevesju, po pogostnosti je to drugo najpogostejše maligno obolenje in hkrati drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi rakavega obolenja. Večinoma zanj zbolevajo ljudje po 60. letu, lahko pa se pojavi že prej, zato je preventiva v smislu prehrane z veliko vlakninami ter, kot dokazuje zadnja študija, z rednim uživanjem rib, več kot na mestu.

Preberite še: 15 živil, ki jih imajo prehranski strokovnjaki vedno v hladilniku

Odprta kuhinja deli odlične napotke za pripravo rib - 5 pravil za peko rib na žaru


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte