Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Psihični pritiski vas redijo

Stres in povečevanje telesne teže nista izključujoča se pojma.

5.6.2015 ob 12:00

shutterstock_167868533.jpg

Pravzaprav je dandanes stres povzročitelj nepreštevno veliko bolezenskih stanj, tudi skupka kliničnih in laboratorijskih znakov – ki so posledica delovanja hormona kortizola – imenovanih Cushingov sindrom. Ampak gremo lepo po vrsti.

Hormon kortizol izloča nadledvična žleza. Njegovo najvišjo vrednost je v krvi mogoče najti zjutraj, najnižjo zvečer. Praviloma. Je pomemben hormon, ker pomaga uravnavati krvni tlak ter vpliva na presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu. Prav tako pa sodeluje pri sproščanju inzulina in vzdržuje raven krvnega sladkorja. Ob vsem tem je jasno, da se z višjo ravnjo kortizola poveča tudi apetit. In tukaj se začnejo težave, povezane s čezmerno težo.

shutterstock_227470285.jpg

Motnje izločanja

Pravijo mu stresni hormon, kajti presežek kortizola se ustvari še prav posebno pri večjih psihičnih pritiskih. Motnje v izločanju kortizola pa so prav tako povezane s tem, kje na telesu se vam odvečna maščoba nalaga. Predvsem tam, kjer nam je ženskam najbolj všeč, to pa je v predelu abdomna. Tisti pa, ki imajo maščob okoli trebuha preveč, so bolj nagnjeni k obolevanju za srčno-žilnimi boleznimi.

shutterstock_74801068.jpg

Trebuh ali boki?

Seveda si niti dve telesi nista enaki, zato je težko govoriti na splošno, kakšne posledice bo trpela oseba, katere življenje je zelo stresno. Študije pa so vendarle pokazale, da imajo ženske, ki se jim zaradi stresa izloča več kortizola, večji apetit, zato tudi jedo več, kot je treba. Prav tako pa je dokazana povezava med ženskami, ki imajo več maščevja v predelu pasu, in njihovo ravnjo kortizola, ki je praviloma visoka. Pa še nekaj zanimivega. Ženske, ki se jim je maščevje nabiralo praviloma na bokih, so se lahko pohvalile z manj stresnim življenjem in s tem povezano nižjo ravnjo stresnega hormona kortizola.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE S KLIKOM NA TO POVEZAVO.

Avtorica: Nika Vistoropski, priloga ONA

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

ne spreglejte