Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pripravite noge na poletje

V boju s celulitom je najpomembneje misliti na prekrvavitev.

10.5.2016 ob 12:10

noge_shutterstock_271581176.jpg

Še malo in bomo dolge hlače zamenjali za krila, kratke hlače in poletne oblekice. Svobodnejšemu občutku pa sledijo tudi skrbi, koliko celulita smo si nakopali čez zimo, kako zelo je ta viden in kako se ga čim prej rešiti.

Zimski meseci so zelo ugodni za nastanek ali razcvet pomarančaste kože. Trije dejavniki, ki prevladujejo pozimi, so ozka oblačila, telesna nedejavnost in neprimerna prehrana. Res je, da so vzroki za celulit različni, od hormonskega delovanja do psiholoških dejavnikov in kroničnega stresa, a te tri zimske grehe zadeve zelo poslabšajo.

Kaj je celulit?

Celulit je posledica povečanih skupkov telesne maščobe globoko pod kožo, ki pritiskajo na vezivno tkivo. Ko se spodaj ležeče maščobne celice napihnejo, postanejo omejene s prostorom pod kožo, zato začnejo močno pritiskati na vezivno tkivo nad njimi. Ta pritisk potisne maščobo proti zgornjim plastem kože, kar povzroči vidne jamice na površini kože. Ko se razširi več maščobnih skupkov, se pojavijo številne izbokline in celulit se razširi po večji površini kože.

Redni piling je osnova

V boju proti celulitu moramo vedeti, da je najpomembneje poskrbeti za dobro prekrvavitev nog. Torej čim manj ozkih oblačil, čim več gibanja, tekočine in masaž. Nogam moramo vsaj enkrat na teden privoščiti piling, ki si ga lahko naredimo sami doma. Zmešajmo malo grobe soli, oljčnega olja in tekočega mila. Zmes nežno vmasirajmo v noge, pri čemer si pomagamo z rokavico za masiranje, pustimo delovati nekaj minut in izperemo s toplo vodo. Koži bomo povrnili sijaj.

Pilingu sledi nanašanje vlažilnega losijona ali pa kreme z anticelulitnim učinkom. Ena izmed učinkovin, ki pomaga pri odpravljanju celulita, je lotos. Zmanjša rast maščobnih celic in pospeši razpad maščobe na manjše enote, ki se nato lahko pretvorijo v energijo. Razpad maščobe na manjše enote (maščobne kisline) poteka s procesom lipolize.

01_koza.jpg

Pomoč tudi od znotraj

V boju s celulitom vam brez zdrave prehrane kreme proti pomarančasti koži ne bodo veliko pomagale. Izognite se suhomesnatim izdelkom, slanim prigrizkom, sladkarijam, alkoholu, kavi in gaziranim pijačam. Noge bodo bolj gladke, če boste enkrat na dan spili skodelico zelenega čaja ali čaja iz koprive.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock, arhiv proizvajalcev


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte