Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pri tej starosti šele zares odrastemo (tako pravi znanost)

Ne glede na to, kaj pravi zakon, nevroznanstveniki trdijo, da povsem odrastemo šele ob zaključku dvajsetih.

1.4.2019 ob 4:10

zenska_pogled_micna.jpg

Ko ste bili otrok ste verjeli, da so dvajsetletniki že povsem odrasli. Z avtom, hišo, službo in vsem, kar sodi zraven. V najstniških letih ste si zadali nore futuristične cilje: pri 27. bom poročena(a), z dvema otrokoma in dobro službo.

Pa vendar, sedaj, v poznih dvajsetih, niste niti blizu temu. Mladostniškim sanjam ne zmorete slediti, te ostajajo neizpolnjene in vi ste, včasih, ne vedno, ob tem malo potrti.

A čas je, da do sebe postanete prizanesljivejši. Kajti znanost ima za vse, ki se jim zdi, da jih je čas prehitel, odlično novico: ljudje popolnoma odrastemo šele pri tridesetih. Vsaj kar zadeva možganov.


Ni meja, je prehod

Pred nedavnim je namreč javnosti to tezo predstavil nevroznanstvenik z univerze Cambridge, profesor Peter Jones, ki je pojasnil, da nove študije dokazujejo, da ljudje z nevrološkega vidika niso povsem odrasli vse do tridesetega leta.

Kot je za BBC povedal strokovnjak, je starostna omejitev, ki ločuje otroško dobo od odrasle absurd, kajti sam prehod traja kar tri desetletja.

Nov pogled na odraščanje temelji na zorenju in razvoju možganov. Po besedah strokovnjaka so mentalne bolezni najpogosteje diagnosticirane v najstniški dobi in v dvajsetih letih. Tedaj se možgani še razvijajo, med tem pa prihaja do določenih napak, ki se odražajo kot mentalne težave. Ko možgani dozorijo ter se ustalilo, tveganje za mentalne bolezni znatno pade. To pa se zgodi šele pri starosti trideset let.

Čeprav po zakonu odrastemo, ko dopolnimo 18 let, je zadeva z vidika nevroznanosti veliko bolj kompleksna.

"Ne gre samo za otroštvo, odraslo dobo in mejo, ki ju ločuje. Ljudje smo na nekakšni poti, na prehodu, ki traja tri desetletja," je pojasnil Jones.


Avtorica:
M. FL., povzeto po pisanju Cosmopolitana U.K.
Foto: Unsplash

Preberite še: Toliko jajc na dan ogroža srce ali pa Utrujeni? Med vikendom ne morete nadomestiti primanjkljaja spanca

Priporočamo tudi: Znanost odsvetuje pižame (in to z zelo dobrim razlogom)


oddajte komentar

preberite tudi

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

ne spreglejte