Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Prah na vaših policah vsebuje nevarne snovi, hitro ga počistite

Če ste doslej vehementno spregledali prah, ki se nabira v skritih kotičkih vašega doma, boste morda odslej nanj bolj pozorni. Ti prašni delci namreč vsebujejo številne strupene in nevarne snovi.

28.6.2020 ob 5:50 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Prah na vaših policah vsebuje nevarne snovi, hitro ga počistite

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Georga Washingtona, je namreč pokazala, da se v prahu, ki ga imate doma, skriva vsaj 45 strupenih kemikalij, vsaj 10 od teh jih lahko najdemo v 90 % naših stanovanj. »Želeli smo določiti snovi, ki so bile prisotne v domovih, ki so najbolj izpostavljeni prahu, a ugotovili smo, da so bile nekatere prisotne v prav vseh vzorcih,« je povedala dr. Ami Zota, ki je vodila raziskavo.

Te strupe so razdelili v pet skupin, dve od teh sta bolj pogosti od drugih: ftalati in zaviralci gorenja. Ftalati so snovi, ki mehčajo plastiko, najdemo jih v PVC materialih, zaviralce gorenj pa proizvajalci dodajajo tem materialom, da zadostijo vnetljivostnim standardom. Ostale tri kategorije večinoma predstavljajo fenoli, ki jih vsebuje zlasti kozmetika, recimo šamponi, fluorirane kemikalije, ki jih uporabljamo v čistilih ter dišave.

Kot poudarjajo strokovnjaki, lahko vse te snovi vdihavamo, lahko se nam celo vpijejo v kožo. »Niso vezane na predmet, lahko se prenašajo,« je povedala dr. Zota in poudarila, da so te kemikalije zlasti nevarne otrokom, ki se plazijo po tleh, si dajejo stvari v usta in tako dalje. Kot je povedala, lahko dolgoročna izpostavljenost tem snovem pomembno vpliva na otrokov razvoj in povzroča dihalne, vedenjske in nevrofizične težave. Ftalati so denimo znani po tem, da rušijo ravnovesje hormonov v telesu in lahko vplivajo na plodnost.

Zato je zelo pomembno redno čiščenje in sesanje vašega doma. Naj bo sesalec dovolj močan in vsebuje HEPA filter, ki bo zadržal vse delce. Ne pozabite tudi na redno higieno rok. Še zlasti zaradi zaradi zaviralcev gorenja, ki se nahajajo na različnem pohištvu. Da bi ljudje lažje razumeli, kakšnne snovi jih obkrožajo, so razvili tudi aplikacijo Detox Me, ki naj bi nam pomagala do čistejšega načina življenja.


oddajte komentar

preberite tudi

Pet razlogov, zaradi katerih inteligentni pogosto ostajajo samski

Ne ljubezen in ne seks, to je ključno za zadovoljstvo v zvezi

Spoznajte jih: sedem znakov, da je dober v postelji

ne spreglejte