Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Poznate squash špagete? Možnosti za pripravo zelenjave je neskončno

Tudi zelenjava je lahko energijsko bogat zalogaj.

22.11.2016 ob 10:25

zelenjava_shutterstock_446781652.jpg

Možnosti za pripravo zelenjave so neskončne in nedvomno jo gre uživati čim pogosteje, ter se tako oskrbeti z vsemi zdravju prijaznimi snovmi, ki jih prinaša. Ker pa drži, da je praviloma skopa z energijo si poglejte, katero in kako jo spremeniti v jedi, ki vam bodo zagotovile tudi znaten odmerek moči za premagovanje vsakodnevnih izzivov.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.    

Zelenjava v obliki testenin

Hit letošnje jeseni so squash špageti. Gre za rezance, ki jih z vilicami izdolbete iz popečene buče. A ta plod narave še zdaleč ni edini, s katerim je mogoče nadomestiti testenine. Tudi korenje, repa in drugi se lahko spremenijo v špagete. Oplemeniteni s pestom ali drugo omako bodo zagotovili zdrav, hranljiv in energijsko bogat obrok.

--> Preberite še: Hrana, ki osrečuje

Starodavna žita

Med njimi je na prvem mestu kvinoja, ki si v zadnjem času pridno utira pot na jedilnike. A še zdaleč ni edino žito, ki si zasluži posebno pozornost. Tu so še tef, proso, pira, kamut, farro.

Vsa ta so bogata z vlakninami, beljakovinami, vitamini B kompleksa in drugimi hranljivimi snovmi, ki zagotavljajo zdravje in energijo, ter so zato odličen nadomestek za testenine ali riž.  Kuhane so dobrodošle v vlogi prilog, lahko jih dodate solatam, enolončnicam ali jih z dodatkom jogurta, ovsenih kosmičev ter lupinastih plodov spremenite v okusen zajtrk. 

--> Preberite še: Pet solat za vse, ki ne marajo solate

Stročnice

Grah, fižol, soja, leča, čičerika in še mnoge druge stročnice v prehrani znova pridobivajo ugled. Prav letošnje leto so Združeni narodi proglasili za mednarodno leto stročnic. Zgolj z namenom ozaveščanja čim širše javnosti o dejstvu, da so vsa ta nepogrešljiv del naše prehrane. Poskrbijo za energijo, krepijo srce in krvni obtok, uravnavajo presnovo in blagodejno vplivajo na prebavo. Možnosti za njihovo pripravo so neskončne: okusne so kot priloge, solate, juhe, namazi in samostojne jedi.

zelenjava.jpg

Zdrave maščobe

Povsem nemastna hrana je zdravju neprijazna. Telo maščobe potrebuje za normalno delovanje in presnovo, seveda gre za zdrave maščobe, ki se nahajajo v olivnem olju, mastnih ribah, olivah, oreščkih in semenih. Posebno vlogo kot vir zdravih maščob igra avokado, ki je poln nenasičenih maščobnih kislin.

humus_shutterstock_366482015 (1).jpg

Uporaben je na nešteto načinov: odličen je kot namaz na kruhu, neprecenljiva je iz njega izdelana guacalome omaka, poda se v solate, izjemno zdravo in okusno kombinacijo tvori skupaj z jajci, nepogrešljiv pa je tudi v sladkih jedeh, denimo v smoothiju, pecivu, sladoledu.

Vsekakor nešteto možnosti, kako darove narave spremeniti v zdrav, pa tudi energijsko bogat obrok.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte