Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet nenavadnih stvari, ki se dogajajo v telesu nosečnice

V pričakovanju otroka se v ženskem telesu dogajajo velike spremembe.

5.10.2021 ob 5:15 | Foto: Arren Mills/Unsplash | Avtor: Da. M.

Pet nenavadnih stvari, ki se dogajajo v telesu nosečnice

V obdobju, ko v ženskem telesu raste bitje, telo bodoče mame doživlja ogromne spremembe. In kot ne obstajata dve enaki ženski, dva ena otroka tudi ne obstajata dve identični nosečnosti. Če ena nosečnica žari, se druga spopada z mozolji. Spoznajte, kaj vse lahko doživite med nosečnostjo.

Zares zažarimo

Velikokrat nosečnica sliši, da kar žari ali pa sijaj na obrazu opazi tudi sama. In to ni posledica sreče, ker bo postala mama, temveč obstaja tudi resnična podlaga za ta sijaj. Med nosečnostjo se pretok krvi v ženskem telesu poveča za kar 50 odstotkov in skladno s tem se poveča količina krvi, ki jo srce poganja po telesu. Zaradi večje prekrvavite veliko žensk resnično obdaja sijaj. Telo proizvaja več hormonov, lojnice hitreje delujejo in rezultat je tu.

Razvije se nov organ

Med nosečnostjo se v ženskem telesu razvije nov organ: posteljica. S tem organom otrok dobi kisik in hranljive snovi, ki so potrebne za njegov razvoj. Posteljica pa ima tudi ključno vlogo za odklanjanje škodljivih snovi. Ko rodi otroka, iz telesa ženska iztisne tudi posteljico. »Vloga posteljice je izjemno pomembna, gre za organ, ki se razvije v ženskem telesu in ima cel spekter funkcij; predstavlja ključno povezavo med plodom in mamo,« za Miss7 pojasnjuje hrvaška ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

 

Dihanje se spremeni

Nič nenavadnega ni, da v zadnjih mesecih nosečnosti ženska hitreje izgubi sapo in se hitreje utrudi, saj maternica raste in pritiska na diafragmo ter pljuča. Dihanje pa se tudi spreminja zaradi visoke vrednosti progesterona, zaradi katerega hitreje dihamo.

Bujna pričeska

Po porodu lasje močno izpadajo, a med nosečnostjo se dogaja ravno obratno. Lasje so gosti in hitro rastejo. Tudi ta pojav pripisujemo progesteronu. Zaradi slednjega pa ne rastejo samo lasje, temveč vse dlake po telesu.

Močnejši orgazmi

Ker je pretok krvi v našem telesu povečan, so tudi genitalije priskrbljene z več krvi, kar vpliva na inteziteto orgazma. Poleg tega povišana raven hormonov vpliva na libido nosečnice, kar je odlična kombinacija za posteljne užitke. In ko svoje doda še oksitocin, hormon ljubezni, ki ga je v času nosečnosti prav tako več, se zdi, da je nosečnost idealen čas za vajino seksualno življenje. A seveda to ni pravilo, nekatere ženske med nosečnostjo ne čutijo nobene potrebe po spolnih odnosih.

Preberite še: Epidemija in nosečnost: stres vpliva na plod v trebuščku, prvi val je pustil vidne posledice #intervju

Morda vas zanima tudi: 6 neobičajnih stvari, ki jih otrok počne v maternici


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte