Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet največjih mitov o celulitu

Ker je za zmago najprej treba dobro poznati sovražnika, še pred poletjem pozabite na največje mite o celulitu.

20.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet največjih mitov o celulitu

Poletje se morda res zdi še daleč, a kot bi mignili se bo zima umaknila pomladi, ta poletju in znova bodo v ospredje stopila oblačila, ki razkrivajo več gole kože ter z njo tisto, kar bi raje pred očmi drugih skrili. Med takšne nadloge sodi celulit.

Naj bo nekaj povsem jasno: še zdaleč niste edini, ki vam povzroča težave. "Pomarančna koža na stegnih, zadnjici in trebuhu je v bistvu zelo pogosta in prizadene večino žensk ne glede na obliko telesa, starost, težo ali raso," je za Pure Wow povedala estetska kirurginja Carolyn Jacob in dodala: "Lahko bi rekli, da se z njim sooča 90 odstotkov žensk, ostalih deset odstotkov pa je prepričanih, da kazi tudi njihovo telo."

A kljub temu, da je tako pogost, o njem kroži veliko mitov in neresnic, ki stojijo na poti do njegove odprave. In ker je sovražnika dobro poznati, kajti tako ga je lažje premagati (čeprav se z njim res ne bi bilo treba pretirano obremenjevati, konec koncev je celulit, tako kot so strije in gubice, povsem naraven in normalen pojav), poglejte pet največjih mitov o njem.

Mit številka ena: Le ljudje s prekomerno težo imajo celulit

Veliko dejavnikov vpliva na pojav pomarančne kože in telesna teža sama po sebi ni en od njih. Celulit je največkrat posledica hormonskega delovanja, vpliva genetike, strukture kože, spola in življenjskega sloga.

Čeprav ga imajo domala vse ženske, je pri nekaterih opaznejši kot pri drugih. Veliko vlogo pri tem igrata genetika in hormon estrogen, zaradi katerega je koža žensk v primerjavi s kožo moških tanjša, celulit je zato pri njih izrazitejši.

Poleg tega z leti količina estrogena v telesu žensk upada, posledično oslabi limfni pretok, koža postane manj elastična, celulit pa vidnejši.

In ko smo že pri tem: zakaj so moški nanj odpornejši?

 

Jacobsonova se strinja, da so ženske zanj dovzetnejše, kajti, kot že rečeno, imajo moški debelejšo kožo, poleg tega kolagenska vlakna v njihovi potekajo drugače (pravokotno ena na drugo in ne vzporedno, kot pri damah), zato  je njihova koža bolj elastična in manj dovzetna za preboj celulita tik pod povrhnjico.

Mit številka dve: Kardiovadba odpravi celulit

"Res je, kardovadba pomaga pri razbijanju maščobnih blazinic in lahko omili vidnost celulita, a povsem znebili se ga z njo ne boste," meni kirurginja.

Veliko boljša v njegovi odpravi je kombinacija karidovadbe in vaj za moč. Ta namreč utrdi mišični tonus, močnejše in lepo oblikovane mišice pa obljubljajo manjšo vidnost celulita. Vse to žal ne zagotavlja, da bo v tej kombinaciji povsem izginil.

Mit številka tri: S hujšanjem je mogoče odpraviti celulit

Kot pojasnjuje Jacobsonova, so celulit maščobne blazinice tik pod površjem kože. S tega vidika je povsem smiselno prepričanje, da manj maščobe na telesu pomeni manj celulita. Pa vendar: "Pogosto je posledica hujšanja bolj ohlapna koža, kar pomeni, da je pomarančna koža po drastični izgubi kilogramov še celo opaznejša."

Tudi s tega vidika zato predlaga kombinacijo zdrave prehrane in vaj za moč, pod vplivom katerih koža ostane elastičnejša in bolj napeta. K temu pripomore tudi prehrana z veliko sadja in zelenjave, torej vitamina C, ki je ključen za nastajanje kolagena in s tem za bolj napeto polt.

Mit števlka 4: Liposukcija je rešitev

Tovrsten poseg na dolgi rok zadeve lahko še poslabša, saj vpliva na razporeditev maščobe, natančneje, ta se po telesu ne razporedi enakomerno in celulit postane na nekaterih mestih opaznejši kot pred samim posegom. Ki, mimogrede, ni ravno poceni.

Mit številka 5: Posebne kreme zmanjšajo celulit

Na žalost ni čudežnega pripravka, po zaslugi katerega bi celulit kar izginil. Ne glede na to, kaj piše na embalaži izbranega preparata.

Čeprav torej v prosti prodaji ni mazila, ki bi odpravil celulit, klinične raziskave kažejo pozitivne rezultate izdelkov z retinolom, vendar ne zato, ker bi se maščobne obloge zmanjšale, temveč, ker ta učinkovina učvrsti kožo in so zato manj opazne.

Glede na navedbe klinike Mayo so učinki mazil z retinolom opazni po približno šestih mesecih uporabe.

Kaj torej lahko storite?

Najbolje je sprejeti svoje telo z vsem, kar ga krasi. Tudi s celulitom. In osvojiti zdrav življenjski slog, ki koristi z več vidikov in lahko vsaj nekoliko zmanjša maščobne blazinice: zdrava polnovredna hrana, veliko tekočine, izogibanje sladkorju, soli in umetnim dodatkom prehrani, obogatitev jedilnikov z nenasičenimi maščobami ter redna vadba, kardio in za moč, so v vsakem primeru dobrodošli.

Ne zgolj, ker bo tako celulit vsaj nekoliko tanjši in manj viden temveč tudi, ker se bo z njimi izboljšalo počutje ter splošno zdravje.

Preberite še: Test brez testa: Celo kozmetična industrija je pokleknila pred celulitom

Morda vas zanima tudi: "Poglejte, tudi jaz ga imam!" (zvezdnice, ki se ne sramujejo celulita)


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte