Pet najboljših živil za možgane (za dober spomin in koncentracijo!)

Z umeščanjem določenih živil na jedilnik je mogoče poskrbeti za zdrave možgane in dober spomin.

4.9.2022 ob 5:19 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet najboljših živil za možgane (za dober spomin in koncentracijo!)

Vsakodnevna prehrana vpliva tudi na zdravje možganov in obstajajo živila, ki vsebujejo snovi, katere dokazano spodbujajo delovanje malih sivih celic, skrbijo za njihovo zdravje, za dober spomin, koncentracijo ter druge mentalne funkcije.

Portal Sensa.hr na podlagi znanstvenih priporočil izpostavlja pet najboljših živil za možgane.

Orehi

Vsi lupinasti plodovi, zlasti orehi, vsebujejo elemente v sledeh, ki so izjemno koristni za možgane, ob njih pa še beljakovine, vitamin E ter najpomembnejše zdrave maščobe.

Z njimi bogata hrana pozitivno vpliva na vse možganske funkcije, zlasti na sposobnosti pomnenja in učenja.

Kljub temu z orehi ne pretiravajte, saj so prav po zaslugi maščob energijsko zelo bogati. Priporočena dnevna količina znaša 13 gramov dnevno.

Temna čokolada

Antioksidanti v kakavu, ki je glavna sestavina žlahtne sladice, pozitivno vplivajo na zdravje in delovanje malih sivih celic.

Ključno pri tem je, da izbirate čokolado z vsaj 70 odstotki kakava in da tudi z njo ne pretiravate. V prid zdravja možganov sta dovolj dve kockici oziroma približno šest gramov na dan.

Losos

Tako kot lupinasti plodovi, so tudi mastne morske ribe bogate z nenasičenimi maščobami.

Drugi v lososu prisotni elementi v sledeh omogočajo učinkovitejše delovanje nevronov oziroma možganskih živčnih celic. Enak učinek nanje imajo tudi skuše in sardine, najbolj priporočljivo jih je pripravljati na žaru ali kuhati na pari.

Brokoli

Izjemno hranljiva zelenjava z le malo energije in maščob, ob tem vsebuje številne vitamine: A, C, E, B6 in folno kislino (B9), ki je nepogrešljiva za pravilen razvoj in dobro delovanje možganov.

Hkrati je brokoli odličen zaveznik v boju z vnetnimi procesi v telesu.

Borovnice

Jagodičevje je spominu najbolj prijazno sadje. Vsebuje antioksidante, mangan, vitamine A, C in K in nekatere vitamine B kompleksa ter spodbuja obnavljanje živčnih celic, s tem niža tveganje za degenerativne poškodbe možganov.

Najbolje je borovnice in drugo jagodičevje uživati sveže, dobro pa je tudi v sladicah, smutijih in sadnih solatah.

Preberite še: Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom

Morda vas zanima tudi: 6 učinkovitih aktivnosti za boljše delovanje možganov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)