Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet najbolj zdravih držav sveta

Poglejte, kaj njihovi prebivalci največkrat jedo.

12.10.2016 ob 8:10

svet_shutterstock_231214222.jpg

V časopisu The Lancet so septembra objavili zaključke raziskave, ki je trajala od leta 1990 do 2015 in na podlagi katere so sestavili lestvico petih najbolj zdravih držav na svetu. Nanjo so se,  glede na pogostost različnih obolenj, uvrstile Islandija, Singapur, Švedska, Andora in Velika Britanija. "V naslednjem koraku smo se poglobili v način prehranjevanja prebivalcev teh petih držav in zaključili, da so v njej pogosto zastopane omega tri maščobe ter antioksidanti. Poleg tega k zdravju tamkajšnjih prebivalcev pripomorejo tudi za določeno območje značilne jedi," so ob zaključku študije zapisali strokovnjaki in tako natančneje opisali način prehranjevanja v petih najbolj zdravih državah sveta.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

5. Velika Britanija

Ta se je umestila na peto mesto. Zaslugo za to gre po mnenju prehranske strokovnjakinje Shone Wilkinson pripisati  odmiku od popularnih trenov hranjenja. Kot je povedala nutricionistka, se prebivalci Otoka vse bolj izogibajo predelani hrani in se vse pogosteje odločajo za sezonska lokalna živila. Dodala je, da je pozimi na britanskih njivah pogosto najti podzemno kolerabo, pastinjak in ohrovt, prav ti so zjemno bogati z vitaminom C ter vlakninami.

4. Andora

Za majhno državico Andoro, ki je zasedla četrto mesto velja, da je po porabi vina na prebivalca v svetovnem merilu na drugem mestu. Gre za rdeče vino, ki je bogato z antioksidantom resveratrolom, ta pa ima po mnenju Wilkinsonove pomembno vlogo v varovanju srca in ožilja, saj ščiti celice krvi in niža količino slabega holesterola. Rdeče vino v zmernih količinah prav tako redči kri in preprečuje nastanek krvnih strdkov ter s tem varuje pred kapjo.

3. Švedska

Na tretjem mestu je Švedska. Dr. Marilyn Glenville, prehranska strokovnjakinja to razlaga z dejstvom, da prehrana prebivalcev te države vsebuje veliko živil, ki pozitivno vplivajo na prebavo. Švedi so ob tem znani po tem, da cenijo visoko kvalitetne mlečne izdelke, ki jih iz lokalnih sestavin pridelujejo sami. Med njihove specialitete sodi jogurt filmjölk, ki vsebuje številne zdravju prijazne bakterije oziroma probiotike.

zdravo_shutterstock_270038441.jpg

Singapur

Britanska nutricionistka Lily Soutter je povedala, da so v kuhinji in prehrani prebivalcev te države prisotne številne začimbe, ki varujejo pred mnogimi boleznimi in prav v tem po njenem mnenju tiči razlog, da se je ta država znašla na drugem mestu. Zlasti gre zasluga za to ingverju in kurkumi, ki se ponašata z močnim protivnetnim lastnostmi ter pospešujeta pretok krvi in tako z njuno pomočjo nutrijenti lahko pridejo v čisto vsak vitalen organ.

Islandija

Prvo mesto pripada Islandiji. Med drugim po zaslugi strogih vladnih zakonov o varovanju okolja in stalnega dostopa svežih rib iz severnih morji. Ribe v prehrani Islandcev igrajo ključno vlogo. Vrste, kot so losos in sled so običajna sestavina njihovih jedilnikov, s tem pa Islandci v telo vnašajo dovolj omega tri maščob, ki med drugim zagotavljajo počasnejše izgorevanje ogljikovih hidratov, dlje ohranjajo sitost in omogočajo lažje nadzorovanje lakote. Tu je še njihova tradicionalna sušena polenovka, ki jo običajno uživajo v kombinaciji z izdelki iz celih žit in tako telesu zagotovijo še potrebne vlaknine, ki so seveda ključne za prebavo in, kot se je izkazalo v zadnji raziskavi, za celotno zdravje.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte