Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Osem učinkovitih načinov za preprečevanje napihnjenosti pred menstruacijo

Napihnjenost, ki je praviloma najbolj izrazita prav pred menstruacijo, lahko premagate na preproste načine.

29.9.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem učinkovitih načinov za preprečevanje napihnjenosti pred menstruacijo

Ko gre za menstruacijo, je napihnjenost, ki je ena od spremljevalk predmenstrualnega sindroma, z ženskega vidika najbrž še najljubši simptom. Res je nadležna in neprijetna, a vsaj ne zadaja, tako kot krči, neznosnih bolečin, kar pa ne pomeni, da je ravno v veselje.

Z njo se sooča približno 70 odstotkov pripadnic nežnejšega spola in seveda bi jo vsaka z veseljem ublažila, če že ne povsem odpravila. Na srečo obstajajo načini, s katerimi je to mogoče. Za Women's Health jih nizata ginekologinji Diana Bitner in Meggie Smith.

Zakaj do napihnjenosti sploh pride?

Zasluga zanjo gre spremenjenemu hormonskemu ravnovesju, natančneje povišani ravni estrogena in nižji količini progesterona v organizmu. "Kadar so hormoni v tem razmerju, telo zadržuje več tekočine," je povedala Smithova z Univerze Južna Kalifornija.

Zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja je prav tako upočasnjena prebava, kar še pripomore k napihnjenosti. Največkrat se pojavi dan ali dva pred menstruacijo, pri nekaterih ženskah pa kar pred dni pred njenim nastopom in vpliva na vsakodnevne aktivnosti, praviloma pa se pojav po nastopu menstruacije v nekaj dneh umiri.

Dobra novica: obstaja nekaj načinov, s katerimi jo je mogoče ublažiti. Ti so najučinkovitejši:

Jejte s kalijem in beljakovinami bogato hrano

Krožnik obložite z jedmi, ki omilijo napihnjenost. To so med drugim živila z visokim deležem kalija: banane, melona, paradižniki, šparglji. Kalij namreč v telesu uravnava količino tekočine. Prav tako k temu pripomorejo zdrave maščobe iz čia semen, oreščkov in mastnih rib.

Beljakovine so še ena dobra izbira: pusto meso piščanca, tofu, ribe. Nepogrešljivi so še naravni diuretiki, denimo zelena, kumare, lubenica, limonin sok, česen, ingver.

Izogibajte se jedem, ki napenjajo

Na žalost sicer zdrava zelenjava in sadje na zadeve ne vplivajo najbolje, zato se je, vsaj nekaterim, tiste dni bolje izogibati. Na prvem mestu so tu brokoli, cvetača, zelje, ohrovt.

 

Ti vsebujejo kompleksni sladkor rafinozo, ki ga telo ne zmore povsem razgraditi in zato povzroča napenjanje ter vetrove. Druga v dneh pred menstruacijo nepriporočljiva živila so še grah, fižol in podobna, ki so znana po tem, da napenjajo.

Ne odpovejte se vadbi

Čeprav je vadba najbrž zadnje, kar vam v dneh pred in na samem začetku menstruacije pride na misel, se ji nikar ne odpovejte. Kajti ne zgolj, da pripomore k boljšemu počutju, spodbuja tudi prebavo in omili napihnjenost.

Izberite lažje oblike telesne aktivnosti, kot so joga, hoja, plavanje, saj intenzivna vadba v telesu spodbuja vnetja in s tem še poviša tveganje za napihnjenost.

Izogibajte se kofeinu in alkoholu

Uživanje alkohola pred in med menstruacijo povečuje nihanje razpoloženja, napetost v dojkah in napihnjenost. Tudi pretiravanje s kofeinom v tistih dneh ni priporočljivo.

Pozabite na gazirane pijače

Gazirani napitki za trenutek res pogasijo žejo, na dolgi rok pa zadeve z napihnjenostjo le še poslabšajo. Ne glede na to, ali jim je dodan sladkor ali umetna sladila.

Raje žejo pogasite z običajno vodo ter z nesladkanimi zeliščnim čaji. Najboljša izbira: poprova meta ali janežev čaj blažita občutek napihnjenosti in napenjanja v želodcu.

Dober spanec je nepogrešljiv

Spanec vpliva na spremljevalce menstruacije. Če ga je premalo, so krči izrazitejši, prav tako so izrazitejši drugi simptomi, med drugim napihnjenost. Zato tudi s tega vidika: vaš cilj naj bo vsaj sedem ur spanja na noč.

Večkrat kuhajte doma

Z doma pripravljenimi obroki lahko zmanjšate občutek napihnjenosti. Kajti vnaprej pripravljenim jedem in obrokom v restavracijah je praviloma dodane preveč soli, pod vplivom katere telo zadržuje več vode in napihnjenost je izrazitejša, kot če doma zmerno solite hrano.

Ne pretiravajte z vlakninami, sploh če jih niste vajeni

Ko se že tako počutite slabo in le s težavo zapnete najljubše hlače, pretiravanje s sadjem in zelenjavo ni najboljša ideja. Zlasti, če jih vaš organizem ni navajen.

Res je, da tudi tedaj plodovi narave ne bi smeli manjkati na jedilnikih, a če boste nenadoma znatneje posegali po njih, se bo telo nanje odzvalo s še večji napihnjenostjo.

V prehrano jih torej uvajajte počasi in, zlasti pred menstruacijo, v zmernih količinah.

Preberite še: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu

Morda vas zanima tudi: 7 živil, zaradi katerih je menstruacija še bolj boleča


oddajte komentar

preberite tudi

10 najpogostejših razlogov za jok po seksu

Pet malenkosti, ki moške med seksom povsem obnorijo

Mars in Venera ali vse razlike med libidom moških in žensk

ne spreglejte