Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Nikoli lačni spat

Zvečer naj vaš želodec ne bo popolnoma prazen, saj telo energijo potrebuje tudi ponoči.

16.5.2015 ob 1:00

shutterstock_133642589.jpg

Prazen želodec in z njim lakota pred spanjem je nasvet, ki ga je nedvomno v svojem življenju srečal že vsak, ki se je boril ali se še s kilogrami. Avstralski nutricionist Tim Robards pa razkriva, ali pred počitkom res ne smete jesti in kateri hrani se vendarle velja izogibati, če želite shujšati. Takole pravi ...

"Lačni v posteljo ni dobra ideja. Medtem ko počivate, namreč telo deluje in izvršuje številne naloge: obnavlja celice, presnavlja, diha in opravlja vrsto življenjsko pomembnih funkciji. Za vse to potrebuje hrano, ki se pretvori v energijo. Če je ne dobi, jo črpa iz zalog, za to pa je potrebnega več truda, zato se zjutraj zbujate nespočiti in utrujeni."

Tudi pica za večerjo je povsem dobra izbira, seveda, če je narejena doma in iz polnozrnate moke.

Jesti, a pravo hrano

Res pa je pomembno, kaj jeste zvečer: "Če boste pred počitkom jedli hrano, bogato s praznimi kalorijami, kot so, denimo, slaščice, bo krvni sladkor hitro narasel, sproščalo se bo veliko energije, ki je telo ne bo sposobno izkoristiti sproti, zato se bo kopičila v podkožju v obliki maščobnih oblog," je dodal nutricionist iz dežele tam spodaj.

Naredite si polnozrnat toast z  jajci in avokadom.

Prava večerja, energija za vso noč

Zaradi mirnejšega spanca je res priporočljivo, da vsaj dve uri pred njim ne jeste ničesar. Ne pomeni pa to, da morate biti lačni. Za večerjo izberite živila z nizko ravnjo sladkorja in ogljikovih hidratov. Za miren počitek naj bo večerja po nasvetu Robardsa sestavljena iz beljakovin in zdravih maščob.

Odlična ideja so torej belo perutninsko meso, jajca, avokado. Jejte čim manj predelano hrano, ki počasi sprošča hranljive snovi in telo tako vso noč oskrbuje s potrebno energijo ter zagotavlja hkrati miren spanec in zdravje ter dobro počutje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

Največji sovražniki dobrega seksa

Kaj se med gledanjem pornografije dogaja v možganih

ne spreglejte