Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najpogostejše napake za mizo, zaradi katerih nikakor ne shujšamo

Večna težava: kako se znebiti odvečnih kilogramov? Za mizo.

13.9.2021 ob 5:15 | Foto: Drazen Zigic/GettyImages | Avtor: Š. R.

Najpogostejše napake za mizo, zaradi katerih nikakor ne shujšamo

V poplavi informacij in raznovrstnih diet, kaj jesti in čemu se izogibati, je težko vedeti, kaj nam bo dejansko pomagalo pri izgubi teže. Mnogokrat zato v dobri veri, da delamo za dobro postavo, brcamo v temo. Tukaj je nekaj najpogostejših napak, ki jih delamo pri hujšanju:

Ne pijete med obroki

Ni res, da pitje med obroki upočasnjuje prebavo in spodbuja kopičenje zalog. Pijte med obrokom, tudi če ste na dieti, s katero želite izgubiti čim več kilogramov. Pomembno je, da se izogibate gaziranim in sladkanim pijačam ter alkoholu, ker vsebujejo veliko kalorij. Kozarec vode vam bo hitreje napolnil želodec in hitreje se boste počutili siti.

Diete, ki obljubljajo rezultat na kratek rok

Nekateri pravijo, da so bolj stimulativne diete, ki v dveh tednih obljubljajo izgubo 4 kilogramov, kot pa tiste, pri katerih lahko rezultate pričakujemo po mesecu ali dveh. A to ni res. Težo je treba zmanjševati postopoma. Stroga prehrana in post bosta sicer na tehtnici hitro pokazala dobre rezultate, vendar le na kratek rok. Hitro izgubljeni kilogrami se bodo enako hitro tudi vrnili. Samo dolgotrajno vzdrževanje priporočene telesne teže vam bo pomagalo k želeni postavi.

Mlečni izdelki povzročajo debelost

Ni res, da je treba iz prehrane izločiti mlečne izdelke. Težo pridobivamo zaradi prevelikega vnosa hrane, ne zaradi mlečnih izdelkov. Najbolje je, da namesto treh pojeste le dva mlečna obroka na dan, pri tem pa prednost dajte jogurtu, izogibajte pa se polnomastnim sirom in namazom.

Shujšate lahko brez odrekanja

To pravzaprav delno drži. Pomembna je predvsem sprememba prehrane. Obroki naj zajemajo raznovrstno hrano, da telo dobi vse, kar potrebuje za normalno delovanje. Z jedilnika tako ni treba povsem črtati mastne hrane, treba je le zmanjšati njeno količino.

Izogibajte se škroba

Zmotno je prepričane, da škrob vsebuje preveč kalorij in da ga je treba črtati z jedilnika. A dejstvo je, da so škrobna živila pravzaprav bistvena v vsaki prehrani, tudi dietni. Škrob povzroča občutek sitosti do naslednjega obroka in je tudi koristen vir energije.

Povsem se odpovejte sladkorju

Kot že omenjeno, v prehrani naj ne manjka nobena skupina živil, saj ima vsaka svojo vlogo. Za hujšanje je dovolj, da postopoma zmanjšate vnos sladkorja. Namesto cele vrečke, ga v kavo vsujte le polovico.

Bolje pojesti sendvič kot preskočiti obrok

Drži. To velja tudi, če ste trenutno na dieti. Če preskočimo obrok, naše telo išče rezerve. Bolje je pojesti sendvič, le pazite da bo ta brez masla, majoneze in fermentiranega sira. Če pa namesto sendviča raje pojeste jabolko ali pomarančo, ste našli najboljšo rešitev.

Za meso ni alternative

Ni res. Meso našemu telesu predstavlja velik izvor železa, ki pa ga lahko dobimo tudi z drugo vrsto prehrane. Veliko ga je v lešnikih, polnozrnatih žitaricah, semenih in zeleni zelenjavi. Da te telo lažje izkoristi, je treba to prehrano kombinirati z veliko C vitamina, ki pospešuje absorbcijo železa.

Preberite še: Vas zanima, kaj v enem dnevu poje ta olimpijska zvezdnica?

Morda vas zanima tudi: Zdravnica, na pomoč: Najstnica je spremenila prehrano in ves čas telovadi. Moram ukrepati?


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte