Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najboljši način za blaženje sončnih opeklin (po nasvetu dermatologov)

Ker kljub previdnosti lahko pride do sončnih opeklin je dobro poznati načine, ki najhitreje odpravijo njihove posledice.

2.8.2020 ob 5:30 | Foto: Marko Marcello/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljši način za blaženje sončnih opeklin (po nasvetu dermatologov)

Z vročim poletjem naraste tveganje za sončne opekline, ki še zdaleč niso le začasna estetska in pekoča težava. Kajti ne samo, da pretirano izpostavljanje kože soncu spodbuja njeno staranje, hkrati znatno poviša tveganje za nevarnega kožnega raka, že vsem dobro znano dejstvo navaja ameriški Cosmopolitan.

Zadeva je torej resna in najlažje se ji je izogniti z dosledno zaščito z zaščitnimi kremami ter z izogibanjem soncu v najbolj vročem delu dneva. A še tako previdnim se lahko zgodi, da jih sončni žarki preveč pobožajo. Kako najhitreje odpraviti posledice, sta povedali dermatologinji Anita Sturnham in Anjali Mahto.

Kako prepoznati sončne opekline

Domala vsak se je z njimi že srečal. Sončne opekline se odražajo s pordelo, na otip vročo in pekočo kožo. Kaj pa se v bistvu s poltjo dogaja tedaj, ko jo poškoduje sonce?

"Sončni žarki negativno vplivajo na sam DNA in povzročajo vnetja ter odmiranje kožnih celic," navaja Mahatova. "Koža zato postane vroča, zatrdela, včasih zatečena. Simptomi se praviloma pojavijo v šestih urah po sončenju in vrhunec dosežejo v dvanajstih do dvajsetih urah potem, ko se s sonca že umaknete."

Kaj je prvi korak ob sončnih opeklinah

"Takoj ko opazite, da je koža poškodovana, jo pohladite," svetuje Sturnhamova, ki priporoča polaganje hladnih obkladkov na prizadeta mesta:  "V flanelasto ali bombažno krpo zavijte led in ga položite na opekline. Nato si privoščite hladno prho ali kopel. Izogibajte se vroči, tudi mlačni vodi."

 

Katere učinkovine pomagajo pri sončnih opeklinah

Kožo negujte s preparati, ki vsebujejo visok odstotek vode in učinkovine, ki jo pomirjajo in mehčajo. "Moj najboljši izbor so aloe vera, ekstrakt kumar, karitejevo maslo, rožna voda ter balzami s kalaminom in lanolinom," svetuje Mahtova in utemeljuje: "Vse te učinkovine pomirjajo polt ter spodbujajo celjenje poškodb, ki so jih povzročili sončni žarki."

Sturnhamova se z njo strinja: "Pomagajo tudi obkladki iz svežih, ohlajenh kumar, saj ti vsebujejo veliko vode in antioksidantov, kar pomeni, da navlažijo ter nahranijo polt. Zlasti so obkladki iz kumar priporočljivi za obraz."

Čemu bi se morali izogibati

Poškodovano in opečeno kožo negujte z nežnim postopki. "Pilingi, mehanski ali kemični, so velik ne, saj bi za polt predstavljali nepotrebno breme. Z njimi počakajte, da se opekline povsem zacelijo. Prav tako se izogibajte negi z izdelki na osnovi naftnih derivatov, močno odišavljenim preparatom in tudi izdelkom, ki jim je dodan alkohol. Vsi ti bi povzročili le dodatno draženje."

Je mogoče ublažiti negativne učinke na kožo?

Mahtova poudarja, da je treba mesta, kjer je bila koža opečena, čim dlje primerno negovati in jih hraniti ter vlažiti tudi, ko bolečina popusti. Na takšen način boste morda celo preprečili luščenje. Potem, ko se polt povsem obnovi, jo razvajajte s primernimi preparati in omilite posledice delovanja prostih radikalov.

Ključna sestavina pri tem je po njenem mnenju vitamin E, saj je več študij pokazalo, da ublaži posledice, ki jih na kožnih celicah pustijo sončne opekline in so povezane z delovanjem UVB žarkov.

"Kreme ali losjoni s petimi do osmimi odstotki vitamina E ublažijo tudi posledice prehitrega staranja, ki ga povzročajo sončni žarki. Še boljši s tega vidika pa so izdelki, ki jim je poleg vitamina E dodan vitamin C," priporoča dermatologinja.

Preberite še: Kako negovati opečeno kožo, ki se lušči (svetuje dermatologinja)

Morda vas zanima tudi: Lubenica za blaženje sončnih opeklin


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte