Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Marelice: Izjemni učinki vsem dobro znanega sadeža

Marelice niso le okusne, ponašajo se tudi s številnimi blagodejnimi vplivi na zdravje.

20.6.2020 ob 5:40 | Foto: Royalty Free/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Marelice: Izjemni učinki vsem dobro znanega sadeža

Le kdo ne mara marelic? Sladki oranžni plodovi so okusni sveži ter so priljubljena sestavina mnogih sladkih jedi. Vendar vsem dobro znani sadeži ne razvajajo le brbončic, ponašajo se tudi z mnogimi pozitivnimi vplivi na zdravje.

Kajti v njih so poleg beta-karotena med drugimi bogato zastopani še vitamin C in prehranske vlaknine. Vlaknine so nepogrešljive za dobro delovanje prebavil, v krvi nižajo količino slabega holesterola ter tako skrbijo za zdravje srca in pomagajo vzdrževati vitko postavo, vitamin C je močan antioksidant ter velik zaveznik imunskega sistema. To pa so pozitivni učinki marelic na zdravje, ki jih izpostavlja Miss7.

Pomagajo pri zaprtju

Kot rečeno, so marelice bogate z vlakninami in zato tako sveže kot suhe pomagajo pri preprečevanju ter zdravljenju zaprtja, saj imajo blago odvajalni učinek.

Krepijo kosti

Marelice vsebujejo vse minerale, ki so nepogrešljivi za rast in obnovo kosti. V njih so kalcij, fosfor, mangan, železo in baker. Zato pomagajo pri razvoju kosti v otroški dobri, spodbujajo celjenje poškodb po zlomih in v starejšem obdobju ščitijo pred osteoporozo.

Varujejo zdravje srca

Vitamin C, kalji in vlaknine so snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Vitamin C je antioksidant, ki srčno črpalko ščiti pred učinki prostih radikalov, kalij uravnava krvni tlak in varuje pred srčno kapjo, vlakna pa uravnavajo količino holesterola v krvi.

 

Nižajo telesno temperaturo

Sok marelic je priporočljiv za vse s povišano telesno temperaturo, saj telesu dovaja vitamine, minerale in tekočino ter spodbuja razstrupljanje organizma. Hkrati deluje protivnetno ter s tem niža povišano telesno temperaturo.

Pomagajo pri kožnih obolenjih

Olje marelic je dobro za kožo. Hitro se vpija in na površini ne tvori mastnega sloja. Učinkovito je pri srbečicah, ekcemih in drugih kožnih težavah. Za vse te učinke so zaslužni antioksidanti in vitamin A, ki ga omenjeno olje vsebuje in blagodejno vpliva na zdravje ter lepoto kože.

Zdravijo slabokrvnost

Zaradi železa in bakra marelice višajo količino hemoglobina v organizmu ter tako varujejo pred slabokrvnostjo, ki se pogosto odraža kot utrujenost, težave s prebavo in na splošno slabo počutje.

Blagodejne so za astmatike

Masaža prsnega koša z oljem marelic pomaga pri dihalnih težavah, saj sprošča dihalne poti ter je zato priporočljiva tudi za astmatike.

Preberite še: Pozor: če želite shujšati, v smuti ne sme več sadja kot priporoča ta strokovnjakinja

Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava: kaj je pametno kupiti BIO in kaj ne?


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte