Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kreativnost lahko povečamo povsem preprosto. Le uprimo se rutini!

Sedem neobičajnih načinov za povečanje kreativnosti

6.9.2017 ob 1:15

pisarna_ThinkstockPhotos-660311458.jpg

Kreativnost je v življenju vedno dobrodošla. Tako pri premagovanju vsakdanjih težav, opravljanju službenih nalog, kot pri takšnem in drugačnem ustvarjanju čisto vaših umetnin.

Na žalost je velikokrat zmanjka in zdi se, da vas prav v trenutkih, ko bi jo najbolj potrebovali, pusti na cedilu. Kako tedaj spodbuditi male sive celice k iskanju najboljših rešitev? Tudi z nekaterimi sledečimi, nekoliko nenavadnimi načini.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Zatemni luči

V publikaciji Journal of Environmental Psychology so objavili rezultate študije, ki jo je izvedla skupina nemških strokovnjakov. Ti so dokazali, da pridušena svetloba spodbuja tako domišljijo kot kreativno mišljenje. Ko boš torej naslednjič potrebovala malo spodbude, zatemni luči. Zagotovo se bo v mraku utrnila bleščeča ideja.

Imej razmetano mizo

Vsi tisti, ki težite k popolnemu redu, na znanje vzemite sledeče: v časopisu Psychological Science so povzeli izsledke raziskave, v kateri je bilo dokazano, da nered spodbuja kreativnost.

Sodelujoče v njej so razdelili v dve skupini in vsako posedli v dve ločeni sobi. Medtem, ko je bila ena v urejenem, je bila druga v razmetanem okolju. Obe skupini sta bili naprošeni, naj s skupnimi močmi članov napišeta čim več iztočnic za zgodbico o pink ponk žogici.

Število iztočnic je bilo v obeh skupinah približno enako, vendar so bile ideje tistih v razmetanem okolju mnogo izvirnejše.

Sedaj veš, zakaj popolnoma urejena miza za iskanje dobrih idej ni najboljša.

Poglej nekaj modrega

Te tedaj, ko se zazreš v prostrani ocean, nenadoma preplavi pravi val kreativne energije? Kot zatrjujejo na univerzi Britanska Kolumbija, je za to zaslužna modra barva. Ta namreč v možganih spodbuja miselne procese in povečuje kreativnost.

Znanstveniki pojasnjujejo, da gre predvsem za posledico asociacije: modra barva ljudi spominja na brezmejno morje ali nebo, ob tem pa večina pozabi na takšne in drugačne miselne meje, kar govori v prid domišljiji, raziskovalnemu duhu ter kreativnosti.

Kar je pri tem še zanimivo je, da so isti strokovnjaki dokazali, da rdeča najbolj pripomore k opravljanju del, ki zahtevajo veliko natančnosti.

PREBERI še // Kotiček za sproščanje - najboljše barve za spalnico

Popij kozarec vina

V eni od študiji univerze Illinois se je izkazalo, da osebe po kozarčku, dveh vina, razmišljajo bolje od povsem treznih posameznikov. "Najbrž zato, ker so ljudje ob zmernem pitju bolj sproščeni in tudi v domišljiji v manjši meri obremenjeni s takšnimi ali drugačnimi omejitvami," so pojasnili strokovnjaki. Na zdravje!

Prižgi radio

Delaš vedno v popolni tišini? Torej upoštevaj nasvet znanstvenikov, ki so v publikaciji Journal of Consumer Research pojasnili, da so ljudje kreativnejši, kot v popolni tišini, ob zmernem hrupu (do približno 50 decibelov).

Pojasnilo: zvoki povzročajo rahlo motnjo in možgane prisilijo, da razmišljajo izven običajnih okvirjev.

Tišje okolje (pod 50 decibeli) pa je primernejše za opravljanje nalog, ki zahtevajo visoko stopnjo zbranosti in koncentracije.

Zajtrk pripravi drugače

Vedno v skodelico najprej nasuješ kosmiče in šele nato naliješ mleko? Naslednjič izberi drugačen vrstni red. Ali si namesto kave privošči čaj.

Ko so nizozemski strokovnjaki udeležence v raziskavi prosili, naj zajtrk pripravijo nekoliko drugače, kot to počno običajno, so ti kasneje na testih kognitivne fleksibilnosti dosegali boljše rezultate od primerjalne skupine, ki je zvesto sledila rutini.

Razlaga: kadar so se možgani prisiljeni odpovedati rutini, iščejo nove miselne poti, posledično se poveča sposobnost kreativnega mišljenja.

Meditiraj

Meditacija spodbuja kreativno mišljenje, so zapisali v publikaciji Frontiers in Psychology.

Znanstveniki menijo, da je to odraz pozitivnega razpoloženja, ki je posledica notranjega miru in ob katerem se krepi ustvarjalnost.

Druga študija, objavljena v publikaciji Thinking Skills and Creativity je ugotovila, da sta meditacija in joga zlasti koristni pri spodbujanju ustvarjalnosti vase zaprtih posameznikov, saj so z njeno pomočjo bolj sproščeni in zato bolj odprti za nove ideje. Fascinantno.

PREBERI še // Kaj o meditaciji pravi strokovnjakinja na tem področju

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte