Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Koronavirus iz Wuhana: Kdaj je skrb upravičena in kako je s pošiljkami iz Kitajske

Virus, ki je izbruhnil v večmilijonskem mestu Wuhan se naglo širi, a panika v večini primerov ni na mestu.

30.1.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Koronavirus iz Wuhana: Kdaj je skrb upravičena in kako je s pošiljkami iz Kitajske

Tik pred zaključkom lanskega leta je iz 11 milijonskega kitajskega mesta Wuhan prišla neprijetna vest o nevarnem koronavirusu, zaradi okužbe s katerim je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 130 ljudi, skoraj 6000 je okuženih, se pa te številke spreminjajo iz dneva v dan.

Virus se je razširil izven meja Kitajske, med drugim v ZDA, Francijo, Avstralijo in v Nemčijo, kjer so zabeležili prvi primer prenosa s človeka na človeka v Evropi. Glede na zadnje podatke je izven Kitajske potrjenih 60 okužb. Virus, imenovan 2019-nCoV, sodi v isto družino, kot virus običajne gripe, ter tudi nevarnejša SARS in MRSA, zanimivo pri njem pa je, da ga do sedaj še ni bilo zaznati pri ljudeh. Prenaša se s človeka na človeka, najpogosteje se širi s kihanjem in kašljanjem obolelega ter z dotikanjem okuženih površin.

Sprva so simptomi okužbe podobni gripi ali pljučnici in je brez laboratorijskega testiranja nemogoče določiti, ali gre za okužbo z njim ali drugim virusom, je pa povsem razumljivo, da zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja po vsem svetu narašča.

Kdaj pa je skrb upravičena?

Le, če ste bili na Kitajskem, ali ste bili v stiku s tistimi, ki so od tam pripotovali.

In pomirjujoča vest: ker koronavirusi izven telesa preživijo komaj nekaj ur ni nevarnosti, da bi se okužba prenesla s pošiljkami, ki v Evropo ali druge kotičke sveta pogosto prihajajo iz dežele, kjer je njegovo žarišče. 

Če dobite pošiljko iz Kitajske in jo odprete, si potem ne vrtajte po nosu.

To so potrdili tudi strokovnjaki iz UKC Ljubljana na včerajšnji novinarski konferenci. Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je zavrnila, da bi lahko virus vnesli v državo prek pošiljk iz Kitajske. Virus bi sicer teoretično lahko preživel do tri dni na površini, ampak bi morala biti primerna koncentracija virusa. "Poštne okužbe niso bile prej vir prenašanja okužbe in tudi zdaj niso," je dejala. Strokovni direktor klinike Marko Pokorn pa je dodal: "Če dobite pošiljko iz Kitajske in jo odprete, si potem ne vrtajte po nosu."

Večjo skrb povzroča dolga inkubacijska doba virusa znotraj telesa. Ta znaša do dva do celo 14 dni in oboleli okužbo širi tudi, če ne kaže simptomov bolezni.

Nevaren za starostnike in kronične bolnike

Ob tem Eric Toner z zdravstvenega centra Johns Hopkins za Insider navaja, da pri ljudeh, ki v zadnjem mesecu niso potovali na Kitajsko in niso bili v stiku z nekom, ki je od tam prišel, niso v nevarnosti za okužbo, ki ne pomeni vedno kritičnega stanja:

"Sicer ni še povsem dognano, kakšen je spekter bolezni, ki ga povzroča, a pri nekaterih se bolezen odraža le z blažjimi, gripi ali prehladu podobnimi simptomi, pri starejših in kroničnih bolnikih pa lahko povzroči resne zaplete. "

Težak potek naj bi imelo približno 20 odstotkov obolelih.

Tudi na spletni strani našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali, da natančnih informacij o poteku bolezni še ni, po poročanju iz Kitajske pa lahko sklepajo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 odstotkov obolelih. Natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se na dva do štiri odstotke. Večina umrlih je bila po navedbah inštituta starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen in podobno.

Najučinkovitejša zaščita

Cepiva za omenjeni virus še ni, najučinkoviteje pa se je pred njim mogoče zavarovati tako, kot pred vsakim drugim virusom: z doslednim umivanjem rok in s primerno razdaljo, vsaj dva metra od vseh, ki kažejo znake okužbe.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o novem koronavirusu

Morda vas zanima tudi: Ste preboleli gripo? 10 stvari, ki jih morate takoj temeljito očistiti


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte