Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Koristni napotki pred tekom

Zadnji dnevi pred tekom so pomembni.

30.8.2016 ob 2:15

triglav_tek_pri_1.jpg

Z vsem trudom in trdim delom, ki ste ga vložili v trening, si želite, da bi na organiziranem teku, ki je vam pred vami dosegli cilj, ki ste si ga zadali. Ostati miren v številčni množici ni najlažje. Pomembno je tudi zdravje, za katerega upamo, da nas ne izda ravno pred dogodkom. Zato bodo nasveti, kako nekaj dni in ur pred tekom ostati v formi, še kako dobrodošli.

Še 11 dni do 5. Triglav teka!

Teden pred tekmo

Pozabite na živce in stres. Organizirani teki so izjemno pozitivni dogodki, po katerih so prav vsi udeleženci dobre volje. Na večini tekov je ogromno navijačev, ki vzpodbujajo tekače. Vmes so vedno postavljene postojanke z vodo in prigrizki, ki prav tako poskrbijo za dodatno energijo. Vse to spodbuja tekače, da zadovoljni pretečejo skozi cilj. Vedite tudi, da se takšnih tekov udeležujejo ljudje z različnimi kondicijskimi zmožnostmi in zagotovo ne le profesionalni tekači.

Če imate možnost, si pred tekom oglejte traso, po kateri bo potekal. Jo prehodite, pretecite, pogledate na zemljevidu ali videu. S tem, ko boste spoznali traso, se bodo vaša pričakovanja spremenila, morda boste videli, kje boste potrebovali dodatno motivacijo, kje boste lahko pospešili …

Jejte kar vam prija. Najbolje je, da jeste hrano, za katero veste, da ustreza vašemu telesu, vas napolni z energijo, pri tem pa ne obteži želodca. Dve uri pred tekom ne jejte težke hrane. Sadni smutiji z jogurtom so vedno dobra izbira, saj so pravo ravnovesje hranilnih snovi in proteinov.

Nekaj dni pred tekom

Ne počnite ničesar novega. Teden pred tekom ni čas, da bi preizkušali nove tekakške čevlje, novo hrano ali nove proteinske napitke. Držite se svoje ustaljene rutine in opreme. Nekaj dni pred tekom skrbite za svoje noge, izogibajte se celodnevnemu nakupovanju, obiskom muzejev, ogledom znamenitosti in dolgotrajnemu čakanju v vrstah. Skratka izognite se možnostim, kjer bi lahko več ur stali na nogah.

Jejte večkrat in v manjših količinah, poskrbite, da ne obtežite želodca.

Pripravite si oblačila. Razmislite v čem boste tekli, preverite, če je najljubši top opran, če imate obe nogavici para, ki vam prinaša srečo. Če tečete z merilcem srčnega utripa, ne pozabite nanj.

triglav_tek_priprave.jpg

Na dan teka

Bodite pozorni na to, koliko tekočine spijete. Že res, da morate poskrbeti za hidracijo, a pol ure pred startom se izognite večjim količinam tekočine.

Na prizorišče pridite zgodaj. Najbolje bo, da ste na teku uro pred startom in boste tako imeli čas za prevzem številke, si namestili čipe in se dobro ogreli.

Na tek vzemite: pelerino, papirnate robčke in majico, ki jo boste zamenjali po teku.

Nikar se ne oblecite preveč. Lahko, da bo na startu še malce sveže, a že po enem kilometru vam bo toplo

Postavite si vsaj dva cilja. Prvi cilj naj velja, če bodo razmere idealne, drugi pa , če se tek ne izide po načrtih. Recimo, če bo dež, veter ali se boste vi počutili slabo. Če boste po polovici teka videli, da je prvi cilj nedosegljiv, boste potrebovali drugega, ki vas bo motiviral.

Na start se postavite zgodaj.

Začnite počasi in mirno. Prvih 10 odstotkov teka tecite počasneje, kot tečete običajno, pri tem pa imejte v mislih, da boste proti koncu teka hitrejši. Skušajte ohraniti enakomeren ritem skozi celo tekmo in prihranite energijo za pospešen zaključek.

Po teku

Ostanite v gibanju. Po teku hodite še 10 minut, da se umirite in postopoma umirite bitje srca. Ne pozabite na intenzivno raztezanje. Poskrbite za vnos energije, pojejte energijsko tablico, popijte magnezijevo šumečo tableto ali izotonični napitek. Preoblecite se v suha oblačila in poskrbite, da vam bo toplo.

Naslednji dan nadaljujte z gibanjem. Zagotovo vas ne bo mikal tek, a lahko se odpravite na sprehod, plavanje ali lahko kolesarjenje.

Avtorica: Da. M. 


oddajte komentar

preberite tudi

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

ne spreglejte