Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako si najbolje pomagamo pri mišičnih krčih

Kako naj si pomagamo, ko nas zagrabi »heksenšus«?

27.4.2017 ob 5:15

vrat_pexels-photo-167704.jpeg

»Heksenšus« je domač izraz za nenaden krč mišic vratu, vzrokov za njihov nastanek pa je več. »Lahko nastane zaradi nenadnega giba glave ali vratu, zaradi slabe drže, zaradi čudnega položaja med spanjem, prisilne drže ... Bolečina in mišični spazem lahko trajata tudi nekaj dni. Zraven bolečin v vratu se lahko pojavijo tudi glavoboli, piskanje v ušesih, vrtoglavica ali bolečina vzdolž zgornje okončine,« pravijo fizioterapevti iz Fizoterapije Fuchs.

Fizioterapevti svetujejo, da je pri pojavu krča najbolje boleč predel ogrevati. »Toplota pomaga pri relaksaciji mišičnega spazma. Pomaga tudi masaža ter položaj glave in vratu, v katerem so mišice sproščene. Izogibamo se prisilnim položajem, intenzivni vadbi ter ostalim aktivnostim pri katerih čutimo nelagodje ali bolečino.«

Če se naštetim simptomom pridružujejo tudi slabost ali mravljinčenje zgornje okončine fizioterapevti svetujejo da opravite potrebne diagnostične postopke.

Ko zagrabi išias

Išias je splošno uporabljen izraz v naši družbi, za katerim se skriva vrsta različnih patologij. "Ischiadična bolečina je bolečina ki nastane zaradi vnetja ali utesnitve živčne korenine nervus ischiadicus. Ta bolečina lahko seva vzdolž poteka živca ali po njegovem dermatomu. Ni pa vsaka bolečina ki seva v zadnjični predel ali vzdolž spodnje okončine vzrok vzdraženega živca. Razlogi za to so številni (od sklepne nestabilnosti, mišičnega spazma, izbočenja diska,…). Zelo pomembno je da pri kakršnikoli bolečini obiščemo zdravnika ali fizioterapevta v čim krajšem možnem času. Po potrebi se izvedejo diagnostični postopki ter ustrezna navodila za nadaljnje postopke. Ali naj migamo ali počivamo se priporoča šele po ustreznem pregledu in ugotovitvi vzroka nastanka bolečine," svetujejo fizioterapevti.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte