Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako se zjutraj odpraviti na tek

Naravnajte svojo telesno uro.

23.6.2017 ob 5:10

woman-bed-female-attractive.jpg

Ker vroči poletni dnevi vadbi na prostem res niso ravno prijazni, vsem zagretim tekačem preostane dvoje: jutranji ali večerni tek. In ker običajno utrujenost zvečer prepreči, da bi odtekli še nekaj kilometrov, se izbira skrči na jutranjo aktivnost. A vendar, čeprav zvečer s še tako trdnim namenom, da boste zjutraj vstali prej in si obuli superge, ležete k počitku, vse skupaj ostane pri neizpolnjeni nameri.

Je že tako, da na naše aktivnosti vplivajo naravni bioritem, telesna temperatura, krvni tlak in hormoni, ki so vadbi najbolj naklonjeni v zgodnjem dopoldnevu in popoldne, ne pa zjutraj, ko smo še nekoliko zaspani. Naravni bioritem na nekatere vpliva bolj, kot na druge, vendar ga je mogoče prelisičiti in se pripraviti k jutranjemu razgibavanju.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.  

 Budilko nastavite 15 minut prej

Kot običajno vstajate. Vstanite takoj, ko zazvoni in to počnite nekaj dni. Nato bujenje nas ravnajte še na 15 minut prej, vzemite nekaj dni za prilagajanje na nov čas ter nato znova prestavite budilko. To počnite vse dokler ne boste vstali dovolj zgodaj, da boste imeli dovolj časa za jutranji tek.

Ne oklevajte

Na tek se odpravite čim prej. Ne zavlačujte in pozabite na nekaj raztezalnih vaj, s katerimi boste dodobra ogreli mišice.

Izogibajte se popoldanskemu počitku

Čeprav še tako prija, boste zaradi njega morda zvečer težko zaspali. Prav zgoden večerni počitek je prvi pogoj za zgodnje jutranje vstajanje. Pred spanjem se izogibajte elektronskim napravicam, saj modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni ovira spanec.

Pred spanjem se umirite

Pripravite si mlečni napitek, v spalnici si zagotovite mrak in tišino. V poznih urah ne jejte in ne vadite.

Naj bo svetlo

Takoj, ko vstanete, odgrnite zavese in si priskrbite čim več dnevne svetlobe, ki bo možganom ter s tem telesu sporočila, da je čas za akcijo.

Več časa preživite zunaj

V publikaciji Current Biology so zapisali, da preživljanje časa v naravi, stran od umetne svetlobe in elektronskih napravic, pripomore k boljšemu spancu, izdatnejšemu počitku in s tem k lažjemu jutranjemu bujenju. Ker boste zjutraj zlahka vstali, vam ne bo težko odteči nekaj kilometrov prijetnem hladu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

ne spreglejte