Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako se izogniti prazničnim kilogramom

Brez odrekanja.

29.12.2016 ob 9:40

prazniki.jpg

Nemogoče se je med prazniki upreti vsem dobrotam. In v resnici je življenje prekratko, da bi se odrekli slastni potici, ki jo spečeta babica ali mama. Morda se bodo hlače res nekoliko težje zapele, a brez skrbi, zadeve lahko ostanejo v mejah normale. Tudi s sledečimi načini.

Več uporabnih  namigov vas čaka na Facebooku.

Pijte več vode

Držite se starega dobrega pravila: osem kozarcev na dan. Prav tako z vodo začnite dan in z njo pospešite presnovo za 30 odstotkov. Obvezno si kozarec bistre tekočine privoščite pred vsakim obrokom. Napolnila bo želodec in slastnega kosila boste pojedli manj.

Brez gaziranih pijač

Ne samo, da vsebujejo ogromno sladkorja, ki vam prav nič ne koristi. Povzročajo tudi napihnjenost in tehtnica se bo, če se jim boste odrekli, lažje ustavila na želeni številki.

Pijte manj alkohola

Kozarček vodke ali rdečega ne bosta pustila posledic, a ena pijača kaj hitro lahko vodi v naslednjo in tako naprej. Seveda obvezni prigrizki, ki ob alkoholu tako prijajo, še poslabšajo zadeve. Previdno torej z zdravicami.

Vsaj en obrok na dan nadomestite s solato

Tako boste na dan zaužili dovolj vitaminov in vlaknin, ter nekoliko oklestili število zaužitih kalorij. Seveda se držite zelene zelenjave, kot so radič, špinača in rukola. Bogata francoska solata in podobne priloge so iz tega načrta izvzete.

Namesto slaščic grizljate sadje

Takrat, ko vam zadiši čokoladica, (nekje ob štirih popoldne) pojejte sadje. Sladka hruška ali banana bosta potešili željo po drugih sladkih zalogajih.

Privoščite si keks

Nevljudno bi bilo zavrniti ponujen sveže pečeni piškot. Pojejte ga pol ure pred vadbo, tako boste z njim zaužite kalorije hitro izničili, saj bo vaše telo koristno porabilo energijo.

Pijte več čaja

Še en namig pred vadbo: privoščite si skodelico zelenega čaja. Kofein vam bo pomagal do intenzivnejše izvedbe ter hkrati pospešil vašo presnovo, torej boste deležni dvojnega učinka.

Omako oplemenitite z jušno osnovo

Namesto olivnega olja ali masla omaki, tik, preden jo postavite na mizo, dodajte malo jušne osnove. Oplemenitila bo okus in zadeve ohranila lažje.

Žvečite počasi

Za hrano si vzemite čas, razrežite jo na manjše koščke ter vsak grižljaj dobro prežvečite in uživajte v okusih. Vaš želodec bo tako imel manj dela s presnovo, hkrati boste pravočasno zaznali občutek sitosti ter ne boste pojedli preveč.

Jejte s palčkami

Ne omejujte se samo na suši in kitajske rezance: umešana jajca, makarone s sirom in še številne druge jedi lahko jeste s temi pripomočki. Kmalu boste ugotovili, da z njimi pojeste manj (a še vedno dovolj), kot z vilicami.

Uporabite manjše krožnike

Porcije na njih bodo res manjše, a vi jih kot takšne ne boste zaznali. Seveda bo trik zalegel le, če si na majhen krožnik ne boste vedno znova nalagali dodatka.

Jejte polnomastni sir

Kot dokazujejo zadnje raziskave, je ta telesu v resnici prijaznejši od sira z manj maščobami. Poleg tega je okusnejši in v zmernih količinah odlična praznična jed.

Vsak dan vsaj 15 minut telovadite

Sprehodite se na svežem zraku ali zaplešite doma. Ni pomembno, kakšno vadbo boste izbrali, pomembno je, da ji vsak dan namenite vsaj 15 minut.

Pojdite prej spat

Ne samo, da se boste izognili pozno večernim prigrizkom, zadostna količina spanja uravnava količino kortizola, prav tistega hormona, ki je, kadar spite premalo, zaslužen za nepremagljivo željo po mastnih in sladkih dobrotah.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

ne spreglejte