Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako preprečiti mačka, ki nastane zaradi prenajedanja

Spet je tu čas, ko se veliko jé in pije. Da boste dneve, ki sledijo, lažje preživeli, vam ponujamo nekaj nasvetov.

23.12.2015 ob 10:45

shutterstock_223668772.jpg

Marsikdo december, praznike in veselo vzdušje uporabi kot izgovor za pretirano uživanje ob hrani in pijači, a tako vdajanje okusom ne prinese nič dobrega, le trenutno zadovoljstvo. Tiščanje v želodcu nastopi v roku 24 ur, slaba vest pa morda malce kasneje, a traja precej dlje. Nato so na vrsti novoletne zaobljube, ko si prisežemo, da bo z novim letom vse drugače ...


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

A najboljša rešitev je, da navade, ki nam vzbujajo slabo vest, takoj opustimo. Nutricionistka Kimberly Snyder, katera knjiga se je uvrstila na lestvico najbolje prodajanih, je delila nekaj nasvetov, ki se jih je pametno držati med prazničnimi pojedinami – od zanimivega, naj med jedjo ne pijemo preveč vode, do presenetljivo pravičnega, da ni treba odklanjati posladka.

shutterstock_337247981.jpg

Sestavite raznolik krožnik. Če je na večerji veliko različnih možnosti – od zelenjave do mesa in prilog –, na svoj krožnik nadevajte veliko solate in zelene zelenjave, proteinov (v obliki mesa ali rib) ter nekaj zdravih ogljikovih hidratov. Z omakami nikar ne pretiravajte.

Ne pazite le na to, koliko pojeste, temveč tudi, kako jeste. Včasih količina ne igra tolikšne vloge kot način uživanja hrane. Če jeste prehitro, ne boste pravočasno občutili sitosti in se boste morda prenajedli, kar povzroča občutek tiščanja v želodcu in napihnjenost. Vse to vam lahko precej pokvari večer, čeprav sploh niste pojedli veliko.

Začnite počasi, s predjedjo. Ravno zato so predjedi dobra ideja, saj želodec pripravijo na obilnejši obrok, hkrati pa preprečujejo prenajedanje. A tudi predjedi se ne lotite z živalsko lakoto. Jejte jo počasi in z užitkom, v mislih pa imejte, da najboljše šele prihaja.

shutterstock_341570504.jpg

Izogibajte se pitju med obrokom. "Veliko ljudi med jedjo pije vodo, ker mislijo, da bodo tako prej dosegli občutek sitosti in da bodo pojedli manj. A tekočina med jedjo slabi prebavne encime v želodcu, ki pa jih telo med hranjenjem zelo potrebuje. Vodo zato spijte pol ure pred obrokom in 45 minut po obroku," svetuje nutricionistka, ki ima pri tem v mislih dolge in velike požirke. "Srkanje pijače med obrokom je seveda v redu."

Naslednje jutro se rekreirajte. Lahko tudi takoj po obroku, če ste motivirani. Krajši sprehod bo dobra ideja, pravi Snyderjeva. "Sprehod takoj po večerji bo odlično vplival na prebavo, že 15 minut hoje na svežem zraku bo super."

shutterstock_64984216.jpg

Ne ignorirajte svoje preobčutljivosti za hrano. Med prazniki vas lahko zamika, da malce pozabite, denimo, na laktozno intoleranco, a tega nikar ne zanemarjajte, saj se lahko zato pozneje počutite precej slabo.

Ni vam treba odklanjati sladice. "Res se potrudite, da ne pretiravate s količino, sladice se lotite zmerno. To je edino, a nujno pravilo, ki se ga morate držati."

Ne povzročajte si stresa. Predvsem je pomembno, da se ne obremenjujete preveč s prazničnimi večerjami in tem, kako bodo vplivale na vaše prehranjevalne navade. Sprostite se in uživajte v družbi najbližjih.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte