Kako Japonkam uspeva obdržati vitek stas

Njihova skrivnost je v njihovem življenjskem slogu.

6.10.2017 ob 10:15

japonska_micna_ThinkstockPhotos-677867292.jpg

Prebivalke dežele vzhajajočega sonca se zadnjih 25 let ponašajo s svojevrstnim rekordom: njihova pričakovana življenjska doba je najdaljša in v povprečju znaša 84 let in pol. A to še ni vse. One skoraj nikoli nimajo težav s kilogrami in ne s prezgodnjim staranjem.

Japonska pisateljica Naomi Moriyama, avtorica dela Japanese Women Don’t Get Old or Fat (Japonke se ne starajo in ne zredijo) je v svoj knjigi razkrila skrivnosti dolgega življenja, zdravja in vitkosti prebivalk Japonske. Kot je zapisala, ena od teh tiči v dejstvu, da je hrana na njihovih krožnikih izjemno zdrava in servirana v majhnih količinah.

Večinoma jedo ribe, alge, sadje, sojo, riž, zelenjavo in pijejo zeleni čaj. Tu pa je še pet dejstev, ki jih Naomi Moriyama razkriva v svoji knjigi.

japonska_micna_ThinkstockPhotos-128936888.jpg

Kuhajo doma

Japonke praviloma uživajo doma pripravljene obroke. Ti so večinoma sestavljeni iz ribe na žaru, skodelice riža, kuhane zelenjave, zelenega čaja in sadja. Čeprav Japonci zavzemajo zgolj dva odstotka celotne svetovne populacije, na njihovih krožnikih konča deset odstotkov po vsem svetu zaužitih rib.

Izbirajo prave načine priprave jedi

Njihova hrana je največkrat kuhana ali pripravljena na žaru, kruh nadomešča riž. Običajen japonski zajtrk je sestavljen iz koščka ribe, riža, tofuja, mladega česna in zelenega čaja. V resnici je riž del vsakega tamkajšnjega obroka.

Slaščic skoraj ne jedo

Slaščice so v japonski kuhinji prava redkost. Kadar si jih privoščijo, si jih privoščijo v majhnih količinah.

japonska_micna_ThinkstockPhotos-612818050.jpg

Imajo zdrav odnos do hrane

Straši svoje otroke že od malih nog učijo, da je treba hrano spoštovati in ceniti vsak zalogaj. Tako razvijejo zdrav odnos do hrane, si za obroke vedno vzamejo čas in na krožnik naložijo majhne količine jedi. Prav tako med samim obrokom nikoli ne pijejo, saj tekočina nevtralizira kisline v želodcu in s tem upočasnjuje prebavo.

Vadba jim ni tuja

Na Japonskem večina prebivalstva živi v večjih mestih, kar pomeni, da razdalje lahko premagujejo peš ali s kolesom. To je še en dejavnik, ki vpliva na vitkost Japonk, ob tem hoja oziroma telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za srčno-žilne in mnoge druge bolezni.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)