Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako avokado varuje srce

Guacamole prosim.

2.5.2017 ob 5:00

shutterstock_560127517.jpg

Nova analiza v preteklosti izvedenih raziskav o vplivu avokada na zdravje je pokazala, da ta kremasti sadež lahko znatno pomaga v zaščiti pred metaboličnim (presnovnim) sindromom, so zapisali pri Huffington postu. Gre za skupek povezanih kliničnih in presnovnih dejavnikov tveganja, ki povečujejo možnost za sladkorno bolezen, za srčno-žilne bolezni, za povišan holesterol in za debelost.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.  

Vsi učinki

Strokovnjaki so analizirali več kot sto objavljenih študiji in zaključili, da avokado varovalno vpliva na srce, saj med drugim v krvi znižuje količino slabega LDL in viša količino dobrega HDL holesterola. Prav povišana količina slabega holesterola predstavlja največje tveganje za srčno- žilne bolezni.
Ob tem so znanstveniki dokazali, da ta sadež niža krvni tlak, omili tveganje za sladkorno bolezen tipa dve in za debelost, prav to pa je ključno za premagovanje metaboličnega sindroma. Večina analiziranih študiji se je sicer osredotočala na meso avokada, a izkazalo se je, da imata njegovo olje in celo olupek podobne učinke.

avokado.jpg

Preventiva na prvem mestu

Čeprav število smrti zaradi bolezni srca v zadnjih nekaj letih upada, tudi v Sloveniji še vedno veljajo za najpogostejši razlog za umrljivost. Pred obolenji srca in ožilja je mogoče zavarovati z redno vadbo, z izogibanjem nezdravim razvadam, kot je kajenje, z nadzorovanjem krvnega tlaka ter z rednimi obiski pri zdravniku.

In, kar dokazuje zadnja analiza, tudi z rednim uživanjem sadja, kot je avokado. Z iz njega pripravljenimi jedmi boste storili veliko uslugo tako zdravju, kot brbončicam.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte