Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Jajca in prva pomladna zelenjava: Trije odlični recepti za jajčne jedi

Kombinacija jajc in nežne spomladanske zelenjave je dobrodošla v vsakem dnevnem obroku.

2.4.2021 ob 5:35 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Jajca in prva pomladna zelenjava: Trije odlični recepti za jajčne jedi

Med težko pričakovane darove narave nedvomno sodijo prve spomladanske rastline, ki se prebujajo na travnikih in v gozdovih ter s katerimi lahko popestrimo spomladanske jedilnike.

Tisto, kar ponuja prebujajoča se narava, je v jedi mogoče vključiti na različne načine, med drugim v kombinaciji z jajci ter tako pričarati okusne ter tudi zdravju prijazne obroke.

Poglejte si tri ideje za spomladanske jajčne jedi, ki so dobrodošle v vsakem delu dneva. Priporoča jih portal Health.

Špageti karbonara s šparglji

Osnova klasične karbonara omake so jajca, oplemenitena s slanino ter seveda sirom. Z dodatkom nežnih špargljev pa bo ta jed  dobila povsem novo dimenzijo.

Sestavine za štiri osebe:

  • pet jajčnih rumenjakov.
  • 120 gramov naribanega parmezana
  • žlička soli
  • 400 gramov polnozrnatih špagetov
  • žlička in pol olivnega olja
  • 500 gramov svežih špargljev, očiščenih in narezanih po dolžini
  • trije manjši stroki česna
  • dve žlički naribane limonine lupine
  • žlička in pol svežega soka limone
  • četrtina žličke mlete sladke paprike

Priprava:

  • Jajčne rumenjake stepite in jim dodajte sol ter sir.
  • Po navodilih skuhajte špagete, jih odlijte ter prihranite približno 300 mililitrov vode.
  • Medtem, ko se špageti kuhajo, na olju popražite šparglje, dodajte česen, limonino lupino in rdečo papriko.
  • Premešajte in odstavite z ognja.
  • Tako pripravljeni omaki dodajte kuhane špagete.
  • Zalijte jih s prihranjeno vodo ter dodajte stepena jajca in dobro zmešajte.
  • Zavrite in kuhajte še dve minuti, odstavite, dodajte limonin sok, premešajte in postrezite.

Jajca na čemaževih oblačkih

Jed, ki ne očara le z okusom, temveč tudi z videzom in je lahko odlična malica ali večerja.

Sestavine:

  • žlica in pol olivnega olja
  • 400 gramov svežih šampinjonov, očiščenih, narezanih na rezine
  • 400 gramov svežega čemaža
  • ena srednje velika šalotka, drobno narezana
  • polovica žličke naribane limonine lupinice
  • pol žličke soli
  • štiri velika jajca
  • četrtina žličke črnega popra
  • štiri rezine polnozrnatega toasta

Priprava:

  • Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
  • V ponvi segrejte olje, dodajte gobe in jih brez mešanja pražite približno štiri minute.
  • Nato jih štiri minute pražite še med mešanjem.
  • Dodajte opran, narezan čemaž, šalotko in mešajte približno dve minuti.
  • Dodajte limonino lupino in sol, še enkrat premešajte in odstavite z ognja.
  • Mešanico razgrnite po pladnju in jo ohlajajte vsaj deset minut.
  • Med tem, ko se ohlajaja jajca ločite na beljake in rumenjake.
  • Beljake stepite v sneg in jih vmešajte v ohlajeno čemaževo mešanico.
  • S peki papirjem obložite pekač. Nanj z žličko oblikujte štiri kupčke beljakove mešanice in jo v pečici pecite tri od štiri minute.
  • Vsakemu kupčku nato dodajte rumenjak in vse skupaj pecite še tri do štiri minute.
  • Jajčne oblačke z lopatico položite na rezine toasta in postrezite takoj.

Fritata s porom in mlado čebulo

Mlada čebula je še ena od zgodnjih spomladanskih zelenjav, ki skupaj s porom in jajci pričara okusen ter zdrav zajtrk.

Sestavine:

  • en srednje velik por, uporabite le svetle dele, prepolovite ga po dolžini
  • žlica in pol olivnega olja
  • šopek mlade čebule, narezane na kolobarčke
  • osem velikih jajc
  • 80 mililitrov mleka
  • sol in poper po okusu
  • 80 gramov naribanega sira po izbiri

Priprava:

  • Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
  • V ponvi segrejte olje in na njem popražite por ter mlado čebulo.
  • Por iz ponve prestavite na krožnik.
  • V posodi zmešajte mleko, jajca, sol in poper.
  • Z mešanico prelijte čebulo v ponvi, na zmernem ognju pražite še približno eno minuto in večkrat premešajte.
  • Odstranite z ognja, po vrhu razporedite sir in por ter ponev prestavite v pečico.
  • Pecite od deset do 12 minut.
  • Pečeno fritato z lopatico prestavite na krožnik in postrezite.
  • Količina zadostuje za štiri osebe.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LCHF * Keto * Recept (@ketolivet)

Preberite še: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte