Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Iz prve roke: Štirje veganski recepti, ki bodo všeč tudi vsejedcem

Veste, kakšnega okusa so veganska pica, veganska nutela, veganski tatarski biftek in mesne kroglice brez mesa? Odličnega!

12.1.2018 ob 7:05

micna_vegan3.jpg

Mična je pred kratkim o veganstvu in nosečnosti klepetala s slovensko mamico, ki je iz svoje prehrane pred desetletjem izključila živila živalskega izvora, na vprašanja, kako živi brez pice, nutele in tatarskega biftka, pa nam je odgovorila s širokim nasmehom in iz omare potegnila knjižico z recepti. 

Z vami tako delimo nekaj njenih nasvetov, kako se obrniti v kuhinji, v kateri ne boste našli mleka, sira, jajc, mesa in še česa, brez česar si vsejedci danes malce težje predstavljamo naš jedilnik. A gre tudi brez njih! Poglejmo, kako. 

Veganski čokoladni namaz

micna_vegan2.jpg

Ena najbolj priljubljenih pregreh sodobnega sveta je zagotovo čokoladno-lešnikov namaz. V Nutelli pa med drugim najdete tudi posneto mleko v prahu, kar ne pride v poštev za vegane in tiste z laktozno intoleranco. Lahko pa svojo različico pripravite kar doma. Kaj potrebujete? 

SESTAVINE:

- 2 skodelici lešnikov,

- 60g temne čokolade (ali 3 jedilne žlice kakava v prahu),

- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa,

- 5 datljev,

- ½ čajne žlice vaniljevega ekstrakta,

- ščep soli. 

POSTOPEK: V pečici na 180 stopinj Celzija pražimo lešnike, dokler ne porjavijo (cca 12 min). Nato jih stresemo na kuhinjsko krpo in jih z njo drgnemo, dokler ne odstranimo lupine. Lešnike nato v mešalniku zmeljemo in dodamo še vse ostale sestavine. Nad paro stopimo temno čokolado in jo dodamo mešanici. Vse skupaj po potrebi zredčimo s kokosovim mlekom. 

"Mesne" kroglice iz ajdove kaše

micna_vegan1.jpg

SESTAVINE:

- 2 skodelici ajdove kaše,

- 5 žlic ovsenih kosmičev,

- 1 korenček,

- 1 žlica olivnega olja,

- 1 čajna žliva arabskih začimb,

- peteršilj.

POSTOPEK: Kašo namočimo čez noč in skuhamo, dodamo ostale sestavine in iz mase oblikujemo kroglice. Postavimo jih na pekač s peki papirjem in jih pečemo 20-30 minut na 180 stopinj Celzija. Lahko jih jeste kot falafel, ob različnih prilogah ali pa dodate paradižnikovo mezgo, kot bi jo mesnim kroglicam.

Tatarski biftek po vegansko

micna_vegan5.jpg

SESTAVINE:

- ½ skodelice zelene/rjave leče,

- ½ skodelice vloženih sušenih paradižnikov,

- 1 majhna čebula,

- 1 strok česna,

- 1 čajna žlica gorčice,

- ½ čajne žlice rdeče paprike v prahu,

- 1 čajna žlica kaper,

- 1 čajna žlica olivnega olja,

- peteršilj,

- mleta kumina,

- poper. 

POSTOPEK: Lečo skuhamo v slani vodi, kuhano splaknemo in ohladimo. Vložene paradižnke dobro odcecimo in čimbolj splaknemo olje. Dodamo vse ostale sestavine in zmeljemo v mešalniku. 

Pica s cvetačnim testom

micna_vegan4.jpg

SESTAVINE ZA TESTO:

- 1 cvetača,

- 100 g mletih mandljev,

- 1 ščep origana,

- 1 ščep bazilike,

- 1 ščep soli,

- 1 ščep mletega popra,

- jajčni nadomestek v količini za 3 jajca,

- 4 žlice mletih lanenih semen.

POSTOPEK: Cvetačo zmeljemo v multipraktiku, da dobimo moki podobno strukturo. Dodamo ostale sestavine, zmešamo in razporedimo po pekaču, obloženim s peki papirjem, kot bi to naredili z navadnim testom. Podlago nato 25 minut pečemo na 200 stopinj Celzija. 

Ko se testo peče, pripravimo nadev po želji – bučke, gobice, papriko, čebulo, veganski sir … Zelenjavo za nadev priporočamo, da popečete že na štedilniku in jo na testo skupaj z mezgo položite 10 minut pred koncem pečenja, sicer bi lahko zelenjava spustila preveč vode. Pa dober tek!

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte