Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

I am all (wo)men: dekleta, ki želijo, da vzljubiš svoje telo

Predstavljamo dekleta, ki so s fotografijami sprožile body positivity gibanje.

4.12.2017 ob 8:15

IamAllWomen_micna_naslovna.jpg

Ob poplavi neštetih fotografij, mimo katerih dnevno podrsamo s palcem in katerih vsebina počasi pronica v našo podzavest, se je včasih težko pogledati v ogledalo. Smo dovolj lepi, dovolj suhi, dovolj zanimivi? In, ali smo sploh dovolj?

Mnenje družbe in nizka samopodoba postajata vse bolj prisotni težavi posameznika, a na srečo, se na socialnih omrežjih poleg skoraj nedosegljivih lepotnih standardov rojevajo tudi lepše in veliko prijetnejše zgodbe.

Mična je na Instagramu naletela na profil @iamallwomen, za katerim stojijo tri dekleta, ki so prepričana, da se mora norija iskanja popolnosti ustaviti. Popolnoma različne blogerke, Nataša, Nina in Katarina, ki na svojih kanalih sicer pišejo o modi, lepoti, fotografiji in življenju nasploh, so se povezale z namenom, da razširijo body positivity gibanje, ki vzpodbuja ljubezen do sebe in lastnega telesa. Seveda si nismo mogli kaj, da z njimi ne bi malce poklepetali.

Ste tri popolnoma različna dekleta, vsaka s svojo zgodbo. Kaj vas je pripeljalo do odločitve, da svoje mišljenje delite s svetom? Kaj vas je navdihnilo?

Nekega popoldneva smo se znašle na skupni kavi in ugotovile, da je vsaka izmed nas v življenju bila na točki, ko ji je primanjkovalo samozavesti, ko je bila nesrečna v svojem telesu in je doživela tudi to, da se je počutila nesprejeto in izrinjeno iz okolice in družbe. Ugotovile smo, da si delimo podobno mnenje o odnosu do lastnega telesa in da želimo tudi pri drugih vzpodbujati ljubezen do sebe. Verjamemo v body positivity celostne podobe človeka – od glave do peta.

Socialna omrežja ter kozmetična industrija danes narekujejo izjemno visoke lepotne standarde. Vsi sicer vemo, da je za idealnimi profili na Instagramu veliko dela in popravkov, a nam perfektne postave in popoln make up na fotografijah vseeno malce »udarijo« na samozavest. Se vam zdi, da se danes mlado dekle lahko oddalji od lepotnih standardov? Ve to zmorete?

Družbenih omrežij in obdelanih fotografij nikoli ne moremo popolnoma odmisliti in se distancirati od vseh lepotnih standardov današnje družbe. Velik korak je že , da se zavemo, koliko ur ličenja, friziranja in obdelave stoji za eno samo 'popolno' instagram fotografijo in da marsikaj na spletu ni čista resnica. Ker se zavedamo, koliko prirejenih fotografij lahko danes vidimo na spletu, smo se odločile, da naših fotografij (razen svetlobnih in barvnih popravkov) ne bomo retuširale. Strije, celulit, brazgotine, znamenja – to je del nas in to ostaja.

Ste že od nekdaj tako odprto govorile o tej problematiki?

V zadnjem letu smo na tem področju vse 'odrasle', dozorele in začele o tem govoriti še bolj na glas. Glede na to, da je v Sloveniji veliko negative in nesprejemanja, niti ni veliko ljudi, ki bi odprto govorilo o normalnosti, naravnosti težav, s katerimi smo se ali se soočamo. Vesele smo, da smo stopile na to pot, saj smo mnenja, da ljudje, pa ne samo v Sloveniji, potrebujejo gibanja in projekte, ki spodbujajo ljubezen do samega sebe – ne glede na tisti kilogram manj ali več, ne glede na strije in celulit, ter ne glede na bolezni, ki smo jih premagali. Svoje zgodbe in zgodbe naših sledilcev delimo zato, da se v njih kdo najde, ugotovi da ni edini z neko težavo in jo poskuša tudi premagati.

Z I am all women torej sporočate, da je lepo prav vsako telo, a ne izpostavljate le takšnih s kakšnim kilogramom več, temveč razbijate tudi tabuje o pretiranem hujšanju. Razlogov zanje je več … družba, v kateri živimo in njeni ideali so lahko eden od njih. Kako pomembno je, da o njih govorimo na glas?

Govoriti o teh temah je zelo pomembno, saj so problemi kot so anoreksija ali na drugi strani kompulzivno prenajedanje, psihično zdravje in odnos do samih sebe, tiste, ki ne bi smele biti tabu v naši družbi.

Skozi objave ste se precej »razgalile«, tako dobesedno kot metaforično. Kakšni so bili odzivi vaših sledilcev in javnosti nasploh?

Navdušene smo nad odzivom sledilcev, ki so se nam že takoj pridružili ter tudi medijev, ki so želeli o nas pisati. S tem, ko smo tako iskreno pokazale kdo smo, smo segle v najglobje dele, najbolj skrite kotičke misli sledilcev in bralcev. Upamo, da smo s tem v njih prebudile željo po pozitivi in prostnosti življenja.

Poudarjate ženstvenost in moč, ki iz nje izhaja. Katere pa so vaše vzornice?

Naše vzornice so vse močne in samozavestne ženske, ki nas obdajajo v zasebnem življenju, torej naše mame, babice, tete - pa tudi tiste, ki jih spremljamo preko socialnih omrežij. Med njimi so na primer Ashley Graham, Iskra Lawrence, Georgia Gibbs, Kate Weasley, Leonie Hanne, Janni Deler ...

Dekleta, ki ste jih omenile, tudi sama širijo podobno sporočilo kot ve. Javnost pa malce manj osvetljuje težave moških. S krutostjo lepotnih idealov in kritičnostjo do svojega telesa se namreč soočajo tudi fantje. Na kakšen način ste jih vključile v svoj projekt in kaj jim želite sporočiti?

Angleška verzija našega imena, torej I am all (wo)men, je sicer bolj prijazna obema spoloma, a tudi v slovenskih prevodih zgodb moških ne bomo zapostavljale saj se zavedamo, da je soočanje z nedosegljivimi ideali problem vseh. Prav zato smo v projekt začele vključevati tudi fante, ki so vedno bolj pogumni in odkriti pri težavah s samopodobo. Smo mnenja, da bi se morali tudi moški imeti radi točno takšni, kot so.

Se lahko vašemu projektu pridružijo tudi drugi? Koga pravzaprav vabite k sodelovanju?

K sodelovanju vabimo čisto vse, ki se nam bi želeli pridružiti in deliti svojo zgodbo. Ni važno, če si znan obraz ali ne in če je tvoja zgodba holivudska – želimo pristne ljudi vseh starosti, ki se v svoji koži že počutijo dobro ter predvsem tiste, ki si tega želijo.

Kaj želite s projektom doseči? Se prepuščate toku ali imate cilj - v kaj želite, da projekt zraste?

Imamo nekaj ciljev in načrtov za prihodnost, ki naj zaenkrat še ostanejo skrivnost, tisti glavni cilj pa je, da naš projekt postane skupnost ljudi, ki imajo radi sebe in svoje telo, delijo svoje zgodbe ter se med seboj tudi podpirajo.

Dekletom se lahko pridružiš tudi ti, najdeš jih na Instagram profilu @iamallwomen.

Avtorica: Eva Natlačen

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte