Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Dober glas vam lahko prinese VIP vstopnice za ogled finala v Planici!

Zdrav glas je kombinacija zdravih govornih navad in zdravega okolja.

24.2.2016 ob 3:50

unnamed.jpg

Ne glede na to, ali gre za službo ali hobi, vedno smo odvisni od svojega glasu. Vaš glas je posledica številnih mehanizmov, ki delujejo skupaj. Simptomi motenj glasu so: hripavost, popolna izguba glasu, utrujenost glasu, zadihanost, hrapav glas, rezek glas, napet glas, zmanjšana višina tona, glasnost in zmanjšanje vokalnega razpona ali prilagodljivosti glasu.

Kadar govorimo o higieni glasu, govorimo o povečanju ali zmanjšanju nekaterih navad in/ali o izpostavljenosti določenemu okolju, ki spodbuja dober glas in olajša verbalno komunikacijo.

Da boste vedno "na dobrem glasu", sledite enostavnim napotkom za izboljšanje glasovne higiene, ki jih lahko opravljate kjerkoli, tudi na delovnem mestu:

  • Pomembno je pravilno dihanje (da vdihnemo skozi nos in izdihnemo s celimi pljuči).
  • Izboljšajte mikroklimatske in akustične razmere v prostoru (primerna temperatura in vlažnost zraka, zračenje prostorov, ne hrupno okolje, brez ropota na delovnem mestu).
  • Prilagodite glasovne obremenitve zmogljivostim (govor, petje, smeh, kašljanje, odkašljevanje, hrkanje, kričanje).
  • Ne govorite preglasno, ne šepetajte, ne oponašajte živali, motorjev itd., ne kričite, ne pojte pretirano in zunaj svojega obsega. Kadar govorite, bodite obrnjeni k poslušalcu, govorite počasi, natančno izgovarjajte.
  • Če ste hripavi, bodite tiho, saj šepetanje še bolj škodi glasu kot govorjenje.
  • Po vsakem dveurnem govorjenju si privoščite 10 minut tišine.
  • Izogibajte se snovem, ki dražijo sluznico dihal (predvsem kajenje oziroma nikotin, dražeči plini, laki, lepila, razkužila, čistila, dim, kemikalije, hišni prah, lesni, papirni prah, kovinski opilki).
  • Uživajte dovolj tekočin oziroma vode (najmanj 1,5 do 2 litra vode vsak dan).
  • Skrbite za zdravo prehrano – ne pretiravajte s sladkimi, mastnimi, začinjenimi jedmi, kavo, alkoholom, čokolado, čajem, orehi, paradižnikom, gaziranimi pijačami, pepermintom, čebulo, česnom. Dve do tri ure pred spanjem ne jejte, pijte le vodo; jejte manjše obroke večkrat na dan.
  • Izogibajte se stresnim situacijam in poskrbite za dovolj spanca.

Osvojite dve VIP vstopnici za Planico in navijajte na ves glas za naše fante!

Odgovorite na nagradno vprašanje, prislužite si dve vstopnici za ogled finalne tekme smučarskih poletov in v Planici v živo navijajte za naše orle. Vstopnici podarjajo pastile za grlo GeloRevoice, edine pastile s hialuronsko kislino pri hripavosti in bolečem grlu. Da boste z dobrim glasom lahko vpili na ves glas! Za sodelovanje v nagradni igri kliknite TUKAJ.

Avtor: Manca Švigelj


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte