Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)

Brez kave si številni ne predstavljajo dneva, vendar obstajajo pijače, ki učinkovito nadomestijo kofeinski napitek.

5.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)

Nekateri si brez kave ne znajo predstavljati dneva. Drugim njen okus ne odgovarja, obstajajo pa tudi osebe, ki so na kofein preobčutljive, zato pri njih povzroča tresavico, razdraženost, glavobol in prebavne težave.

In za vse, ki se iz kakršnega koli razloga raje izognejo (še eni) skodelici temnega napitka, obstajajo odlične alternative poživljajoč kavi.

Kava iz cikorije

Tako kot kavna zrna, je tudi korenino cikorije mogoče prepražiti, zmleti in iz nje na enak način, kot iz mlete kave, pripraviti napitek. Po okusu nekoliko spominja na kofeinsko pijačo, je pa povsem brez tega stimulansa.

Kava iz cikorije je ob tem še dober vir inulina, v prebavilih topne vlaknine, ki pozitivno vpliva na prebavo in vzdržuje zdravo črevesno floro. Zlasti spodbuja rast dveh mlečnih kultur: Bifidobacteria in Lactobacilli.

Ob tem kava iz cikorije spodbuja delovanje žolčnika ter pripomore k presnovi maščob. Je torej prva alternativa običajni kavi, ni pa priporočljivo z njo pretiravati, saj lahko sicer povzroči prebavne težave, kot so napihnjenost in vetrovi.

Prav tako kava iz cikorije ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere, kajti ni še dovolj raziskano, kako vpliva nastajanje mleka.

--> Poznate blagodejne učinke cikorije, na katero prisegajo tudi znani Slovenci?

Več informacij najdete na frank.eu/si/

Matcha čaj

Vrsta zelenega čaja, pripravljen iz posušenih in v fin prah zmletih listkov rastline Camellia sinensis.

Za razliko od običajnega zelenega se pri matcha čaju uživa cele listke in ne samo izvlečkov z njih, ter je zato bogatejši z antioksidanti, zlasti je v njem bogato zastopan epigalokatehin galat (Epigallocatechin Gallate EGCG).

Omenjeni čaj premore številne pozitivne učinke, med drugim raziskave dokazujejo, da ob rednem uživanju občutno zniža krvni tlak, pomaga pri nadzorovanju teže in niža tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

Priprava: eno do dve žlički prahu prelijte z dvema decilitroma in pol vroče, vendar ne vrele vode (od 71 do 77 stopinj Celzija). Mešajte, da se prah povsem poveže z vodo, pripravljenemu čaju dodate tudi nekaj kapljic mleka.

Ker so v omenjenem napitku celi listki, vsebuje več kofeina od običajnega zelenega, od 35 pa kar do 250 miligramov na skodelico.

Zlato mleko

Zlato mleko je okusen, zdrav in brezkofeinski nadomestek kave. Pripravljeno je iz mešanice začimb: ingverja, cimeta, kurkume in črnega popra. Drugi običajni dodatki so še kardamom, vanilja in med.

Glavno vlogo v napitku igra kurkuma, ki mu zagotavlja značilno zlato barvo in premore močno protivnetno delovanje, za kar je najbolj zaslužna  aktivna sestavina kurkumin. Črni poper lajša absorpcijo tega, prav tako k boljšemu izkoristku kurkumina pripomore maščoba, zato je zlato mleko bolje pripravljati iz polnomastnega mleka.

Priprava: v posodo nalijte 240 mililitrov mleka ali mlečnega nadomestka, dodajte pol žličke kurkume v prahu, četrtino žličke cimeta, osmino žličke ingverja v prahu in ščepec mletega črnega popra.

Segrevajte na zmernem ognju in stalno mešajte. Segreto mleko nalijte v skodelico in uživajte.

Darya Arnautova/Gettyimages

Voda z limono

Zamenjava za jutranjo kavo je lahko zelo preprosta: voda z limono je odlična za začetek dneva. Telesu ne dovaja nobene energije, ob tem pa veliko vitamina C, ki igra pomembno vlogo pri močni odpornosti,  varuje kožo pred poškodbami sonca ter skrbi za mladostno polt, saj spodbuja nastajanje kolagena v telesu.

Priprava: v kozarec vode (dva decilitra) dodajte žlico soka limone.

Mate čaj

Mate čaj je zeliščni čaj, pripravljen iz posušenih listkov južnoameriške svete rastline llex paraguriensis .

Če bi radi kavo nadomestili s kofeinskim napitkom, je prav mate čaj odlična izbira. V skodelici tega je približno 78 miligramov kofeina, kar je približno enako, kot v skodelici kave.

Mate čaj je prav tako bogat s snovmi, ki v telesu delujejo kot antioksidanti. Nekatere študije dokazujejo celo, da po vsebnosti antioksidantov prekaša zeleni čaj. V njem so še številni vitamini in minerali, med njimi riboflavin, tiamin, fosfor, železo, kalciji in vitamina C in A.

Po okusu je nekoliko grenek, pripravlja pa se tako, da se v posebno posodico natrese listke, jih prelije z vodo in čaj pije po posebni kovinski slamici, ki ima na konici cedilo. Ko vode zmanjka, se prepristo dolije novo.

Če se boste odločili za mate čaj, z njim ne pretiravajte, saj vsebuje veliko kofeina.

Anya Ivanova/Gettyimages

Čaj chai 

 Čaj chai  je vrsta črnega čaja, pripravljen z dodatkom zelišč. Čeprav vsebuje manj kofeina kot kava (47 miligramov na skodelico), še vedno pozitivno vpliva na zbranost in koncentracijo.

Tako črni kot zeleni čaj se pripravlja iz rastline Camellia sinensis, vendar je pri črnem čaju prisoten proces fermentacije, ki spremeni njegovo kemično strukturo. Oba vsebujeta veliko antioksidantov in imata protivnetne učinke. Črni čaj prav tako niža tveganje za srčne bolezni, čaj chai pa označuje značilen robusten okus in močan vonj.

Priprava: obstaja več načinov priprave čaja chai. En od njih je sledeč:

Zdrobite štiri semena kardamoma, štiri klinčke in dve zrni črnega popra,

V posodi zmešajte 500 mililitrov vode, dodajte tri centimetre korenine ingverja in eno palčko cimeta. Dodajte zdrobljene začimbe in segrevajte do vretja. Dodajte dve vrečki črnega čaja, počakajte deset minut in precedite.

Za mlečni napitek polovico vode nadomestite z mlekom.

Rooibos čaj

Rdeči čaj, ki izvira iz Južne Afrike. Za razliko od kave in drugih pravih čajev, rooibos vsebuje le malo kofeina in tanina, snovi, ki med drugim zavira absorpcijo železa.

Ima pa na drugi strani veliko drugih antioksidantov ter zato pozitivno vpliva na zdravje. Nekatere študije dokazujejo, da varuje pred boleznimi srca, niža tveganje za nekatere oblike raka, odlikuje ga tudi prijeten, sladkast okus.

Priprava: žličko do žličko in pol posušenega čaja prelijte s skodelico vode, počakajte deset minut, precedite, po želji dodajte med in limono ter pijte sveže pripravljenega.

Jabolčni kis

Jabolčni kis je z dodatkom gliv fermentiran jabolčni sok. Med fermentacijo nastaja ocetna kislina, ki pozitivno vpliva na občutljivost na inzulin in krvni sladkor.

Ena od študiji je denimo dokazala, da je s pol žlice jabolčnega kisa pred obrokom mogoče krvni sladkor znižati kar za 62 odstotkov pri osebah z visoko odpornost na inzulin. Nima pa kis enakega učinka pri osebah s sladkorno boleznijo tipa dve.

Čeprav obstaja le malo rezultatov, nekatere študije namigujejo, da jabolčni kis po obroku pripomore k hujšanju.

Za pripravo eno do dve žlici kisa dodajte 250 mililitrom vode. Kisa nikoli ne pijte nerazredčenega, saj lahko močna kislina poškoduje ustne in želodčne sluznice.

Kombuča

Kombuča je napitek, pripravljen iz fermentiranega  črnega čaja z dodatkom bakteriji, gliv in sladkorja. Zaradi fermentacije kombuča vsebuje probiotike, ocetno kislino in antioksidante, ki vplivajo na zdravje na več načinov.

Testi na živalih so dokazali, da krepi odpornost, uravnava holesterol in krvni sladkor.

Pripravljanje kombuče doma je lahko tvegano, saj obstaja dokajšnja verjetnost kontaminacije s patogenimi bakterijami, je pa veliko ponudnikov, ki omenjeni čaj ponujajo na trgovskih policah.

Galina Sandalova/Gettyimages

In še zaključek

Alternativ kavi je veliko in tisti, ki niso njeni ljubitelji zagotovo lahko najdejo napitek, ki jo bo uspešno nadomestil ter telo navdal z veliko antioksidanti, probiotiki, vlakninami in drugimi, zdravju prijaznimi snovmi.

Preberite še: Tako pripravljeno kavo pije največ Slovencev

Morda vas zanima tudi: Vse to se bo zgodilo, če se boste odpovedali kavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)